(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We zien het Calvé pindakaas of Verkade chocolade nog niet zo snel doen, maar de Amerikaanse ijsmakers van Ben & Jerry’s doen het dus lekker wel: oproepen om te protesteren tegen het wietverbod! In de VS past het bedrijf de homepage van hun site site aan, waarop je in het kader van 420 – de internationale cannabisfeestdag op 20 april – een brief kan ondertekenen en opsturen naar de senator in jouw staat. Want de Senaat kan in navolging van het Huis van Afgevaardigden ook de MORE-act aannemen die wiet federaal legaliseert. Het lijkt er alleen op dat dit niet gaat gebeuren omdat met name de Republikeinse senatoren dwarsliggen

Waarom wiet anno 2022 wel en niet legaal is in de VS

Hoe zit het alweer in de Verenigde Staten met wiet? In 18 staten is recreatieve wiet inmiddels legaal en medicinale cannabis zelfs in 38 van de 50 staten. Maar landelijk gezien, ofwel federaal, blijft cannabis verboden en staat het nog altijd in de zwaarste categorie van de drugswet, gebroederlijk naast shit als heroïne.

Op 1 april stemde het Huis van Afgevaardigden – de Tweede Kamer in de VS – in met de zogeheten MORE act. Dat MORE staat voor ‘ Marijuana Opportunity, Reinvestment and Expungement’. In deze wietwet staat o.a. dat cannabis federaal legaal wordt en dat de straf van mensen met niet gewelddadige wietveroordelingen wordt kwijtgescholden. Schitterend plan, maar het moet ook nog door de Senaat – de Eerste Kamer in de VS – worden aangenomen voordat het voorstel echt een wet kan worden. En daar wringt dus de schoen.

Patstelling in Amerikaanse politiek vernachelt ook legale wiet

Zoals alles in de volkomen gepolariseerde Amerikaanse politiek, staan ook bij cannabis de Democraten en Republikeinen lijnrecht tegenover elkaar. Nu is een gewone meerderheid van 1 stem genoeg om een wetsvoorstel in het Huis van Afgevaardigden aan te nemen, maar in de Senaat moet je 60 van de 100 stemmen zien te behalen. En dus is daar de medewerking van 10 Republikeinse senatoren voor nodig, terwijl de verdeling tussen de twee partijen exact gelijk is met 50 senatoren elk.

Om aan dit politieke getouwtrek een swing de goede kant op te geven, start het wereldberoemde ijsmerk Ben & jerry’s rond 420 een campagne: “Legalizing cannabis without justice is Half Baked!”

Ben & Jerry’s: ‘We want 4/20 to be a day we can all celebrate’

Fans van het ijsmerk worden opgeroepen om druk uit te oefenen op de Senaat door een kant-en-klare brief te ondertekenen en te versturen naar de senator die namens hun thuisstaat in Washington de zaken behartigt. Een mooi initiatief van B&J, dat de 420 campagne overigens samen met de American Civil Liberties Union (ACLU) op touw heeft gezet.

Dit is de reden waarom het ijsmerk zich met het cannabisbeleid bemoeit:

Maatschappelijk betrokkenheid van een ijsboer bij de strijd om hervorming van het falende cannabisbeleid, het mag gerust eens geprezen worden. Helemaal omdat wij in Nederland nog nooit één groot commercieel bedrijf hebben gehoord dat zich positief uit over wiet, terwijl er hier ook genoeg misstanden zijn. Denk aan de belachelijke huisuitzettingen voor het telen van planten bijvoorbeeld.

Hoe dan ook, morgen (woensdag) is het 420 en eert het verstandige deel van de mensheid – waaronder dus zeker ook Ben en Jerry – cannabis. Geniet van je joint en van je ijsje!

(advertentie)