(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hallo lieve Muna, ik heb 2 vragen. Een tijdje geleden heb ik 3 AutoMazar zaden bij jullie gewonnen. Twee van de drie gaan al bloeien maar de derde niet. Ze heeft nog geen eens haartjes. Ik heb gelezen dat ze soms twee weken langer nodig kunnen hebben wegens het weer, is dat zo? De blaadjes gaan slap hangen, is dat een probleem of heeft dat ook met het weer te maken? Ze krijgen om de 2 dagen water met voeding (omdat ze in normale aarde staan) kunt u mij helpen? Vriendelijke groet, Mike

Hoi Mike, zeg maar je hoor. Zo oud ben ik nog niet 😉

Als ik het goed begrijp heb je drie AutoMazar planten waarvan er twee bloeien en er mooi bij staan en één waarvan de bladeren slap hangen en die ook nog niet wil bloeien. Je hebt twee foto’s meegestuurd, maar daarop zie ik eigenlijk geen echt slap hangende bladeren, of bedoel je de bladvinger op de rechter foto hieronder?

‘Slappe’ bladeren

Voorop gesteld dat ik jouw ‘slappe bladeren’ reuze vind meevallen, hoeven slappe bladeren niet altijd te betekenen dat een wietplant te droog staat. Pas als de bladeren ook echt slap aanvoelen is dat het geval. Wanneer een plant niet te weinig, maar juist teveel water heeft, krullen bladeren ook omlaag. Een wietblad komt er dan een beetje als een soort klauw uit te zien. Het lijkt dan wellicht alsof ze slap hangen maar dat is in feite niet het geval, voel in zo’n geval maar eens aan de bladeren. Ze zullen stevig aanvoelen maar krullen omlaag doordat de wortels geen zuurstof krijgen. Het ziet er dan uit zoals op de foto hieronder.

'Slappe' bladeren, schijn bedriegt...

‘Slappe’ bladeren zoals deze duiden op een teveel aan water.

Stikstof overschot

Je ziet het, dit is een heel ander verschijnsel als jouw slappe bladeren Mike. Bij jou AutoMazar betreft het eigenlijk maar twee bladvingers en deze vouwen ook naar beneden als een soort taco. Het lijkt me dat jouw plant een beetje teveel stikstof heeft gekregen. Wellicht in combinatie met een beetje teveel water. Ik zou je aanraden om even geen voeding te geven maar alleen water tot het plantje bijtrekt. Aangezien ze in de bloei staat kun je dan daarna ook beter overstappen op een bloeivoeding, als je dit nog niet deed. Groeivoeding bevat naar verhouding ook veel meer stikstof dan bloeivoeding.

Nog geen bloei…

Van de drie AutoMazar planten bloeien er twee en één nog niet. Lijkt gek hè? Aangezien het toch dezelfde soort is. Het komt ook niet zo vaak voor maar ik denk dat het een genetisch ‘probleempje’ is. De plant die nog niet bloeit is denk ik gewoon een afwijkend fenotype. Dit kan aan het einde van de cyclus trouwens nog veranderen in een voordeel. Omdat de plant een langere groeiperiode heeft genoten, zal ze waarschijnlijk ook een stukje groter worden dan de andere twee planten en dus ook meer opbrengen. Wanneer je trouwens goed kijkt kun je op de foto al wel de eerste bloeiharen zien. Ik heb even ingezoomd op de foto die je stuurde, kijk zelf maar. Het dunne witte haartje waar de rode pijl naar wijst is een van de eerste bloeihaartjes. Het zal niet meer lang duren voor deze dame ook gaat bloeien!

20160703_105732 (2)

Kijk goed in de oksels (nodes), daar vind je doorgaans de eerste bloeiharen…

Veel succes met de AutoMazar dames Mike! Stuur je nog eens een foto van de oogst?

(advertentie)