(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De regering van Australië staat vanaf februari toe dat bedrijven medicinale cannabis exporteren. Daarmee hopen de Aussies niet alleen dat ze een stuk van de lucratieve globale mediwietmarkt veroveren, maar ook dat er voortaan genoeg wiet wordt verbouwd om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen.

Mediwiet als economische boost

Om met dat laatste te beginnen: als de lokale cannabisindustrie mag exporteren zullen ze ook eerder dan nu geneigd zijn om te investeren in plantages en verwerkingsfabrieken. Immers, recreatief gebruik van cannabis is nog steeds verboden en er wonen maar 24 miljoen mensen in Australië zelf. Gevolg is dat er ondanks de regulering van mediwiet momenteel toch een tekort is op de eigen medicinale thuismarkt, zeker als het gaat om THC en CBD-olie.

Maar uiteraard is de export-toestemming ook bedoeld om de economie te versterken. Sterker nog, de Australische regering spreekt openlijk de wens uit om ‘een wereldleider te worden op de medicinale cannabismarkt’. Kom daar maar eens om in Nederland of België… en bedenk dan ook dat mediwiet pas sinds 2016 (!) überhaupt legaal is in Australië.

‘Schoon en groen’

Minister van Volksgezondheid Greg Hunt verklaarde dat de nieuwe wet die wietexport toestaat in februari van kracht wordt. Daarmee mogen in Australië geproduceerde olies, zuigtabletten, sprays en pillen voor het eerst ook overzees verkocht worden. Potentiële afzetmarkten zien de Aussies genoeg: Zuid-Amerika, Spanje, Canada en Duitsland bijvoorbeeld.

Hunt: ‘Wij hebben een wereldklasse reputatie op het gebied van schone en groene landbouwproducten. Wanneer je alles bij elkaar optelt zijn we briljant gepositioneerd om een wereldleider te worden in medische ontwikkelingen en medicinale cannabis.’

Zelfde route als opium

De overheid gelooft er dus in dat cannabisexport de potentie heeft om in Australië een nieuwe, lucratieve agrarische industrie te creëren. En zo vreemd is die gedachte ook weer niet; eerder al deden de Aussies hetzelfde met de teelt van papaver (opium) voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden…

[openingsfoto:  photolona/Shutterstock, kaart Australië: Blablo101/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)