(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In mei voegt zich naar alle waarschijnlijkheid een gedeelte van Amsterdam bij de 10 bestaande gemeenten die meedoen aan het Experiment Gesloten Coffeeshopketen ofwel de wietproef. Je leest het goed hoor; niet de hele hoofdstad maar slechts 1 van de 7 zogeheten stadsdelen zal legale wiet gaan aanbieden in de coffeeshops. Dat maakte burgemeester Femke Halsema dinsdag bekend.

In welk deel van Amsterdam kun je straks legale wiet kopen?

Al langer was de overheid op zoek naar een elfde Nederlandse gemeente die mee wilde doen met het wietexperiment. Lang leek het erop dat het Utrecht zou worden, maar die stad haakte onlangs toch maar af. Nu ziet het er dus naar uit dat Amsterdam toch – na eerdere afwijzingen van de proef omdat er teveel coffeeshops (166 stuks) zouden zijn – meedoet, zij het met slechts 1 deel van de stad.

Wij durven onze kniphand er wel om te verwedden dat dit niet Stadsdeel Centrum zal zijn. Welke uit de kluiten gewassen wijk van Mokum wél legale cannabis gaat aanbieden, wordt naar verwachting in mei bekendgemaakt, zo melden diverse media. Op dat vraagstuk broeden nu namelijk nog de nodige gemeenteambtenaren.

Een stukje Amsterdam wordt de elfde wietproefgemeente

Om 11 in plaats van de oorspronkelijke 10 gemeenten mee te laten doen aan het wietexperiment, moet eerst de wet worden veranderd. Dat gebeurt in Den Haag as we speak zogezegd, en daarmee ligt deelname van de hoofdstad ineens weer binnen handbereik voor burgemeester Halsema. Die overigens goedkeuring heeft voor deelname van één stadsdeel aan de wietproef van de plaatselijke politie en Openbaar Ministerie.

Wij zijn heel benieuwd welk stadsdeel straks meer law & order krijgt (want legale wiet 😉 [foto: Dutchmen Photography/Shutterstock]

Al met al een behoorlijke draai van Amsterdam. In 2018 nog stelde de gemeenteraad dat het wietexperiment gedoemd was te mislukken als de stad niet mocht meedoen. Nu doet de stad straks niet in zijn geheel mee – slechts 1 van de 7 stadsdelen zoals gezegd – maar is iedereen ineens toch enthousiast.

Laten we dat maar op voortschrijdend inzicht houden of zoiets. Al verdedigen Halsema en co hun draai door te stellen dat de stadsdelen groot genoeg zijn en voldoende inwoners hebben…

Overleg met shops en stadsdelen om puntje op de i te zetten

Positief is wel dat de gemeenteambtenaren ook met de hoofdstedelijke cannabisbranche zelf willen overleggen. Namens een aantal coffeeshops in Amsterdam, waaronder de bekende Boerejongens, maakte exploitant Mariska van Putten vorige zomer al duidelijk dat haar coffeeshops graag willen meedoen aan gereguleerde wietteelt en -verkoop.

Oh ja, er moet ook nog met de individuele stadsdelen worden gepraat natuurlijk. want dat de baas in de Stopera iets wil betekent nog niet automatisch dat Fikkie in de Pijp rechtop gaat zitten en een pootje geeft. Ofwel, we wachten toch al zo lang op die wietproef dat we gerust ook nog wel even op Amsterdam willen wachten hoor. Het is niet dat er waar dan ook een gebrek is aan wiet.

UPDATE! Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft woensdag in de Tweede Kamer gezegd dat wat hem betreft Tilburg en Breda nog deze herfst mogen beginnen met de verkoop van legale wiet (naast de illegale die ook nog blijft). Zij lopen dan voor op de andere steden, vandaar dat de overheid dit een ‘aanloopfase’ noemt. Voorwaarde is dan wel dat er minstens 3 wiettelers ook daadwerkelijk kunnen leveren…

[openingsbeeld: Boyan Dimitrov/Shutterstock]
(advertentie)