(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opmerkelijke move van Altria, een van ’s werelds grootste tabaksfabrikanten (o.a. Marlboro). Het bedrijf houdt het alweer voor gezien in de legale cannabisindustrie en neemt daarbij een verlies van bijna een half miljard dollar voor lief. Daarmee komt er een voortijdig einde van de deelname van Altria in Cronos, een grote Canadese cannabisproducent.

Marlboro gelooft niet meer in jointjes

Niet alleen hun investering in de Cronos Group – een aan de Nasdaq beurs genoteerde legale wietproducent – wordt beëindigd door de tabaksgigant, men stapt helemaal uit de business van geestverruimende rokertjes. Middels een persbericht met de titel ‘Altria Abandons Expiring Cronos Warrant; Maintains Initial Investment‘ kondigt het bedrijf deze stap aan. En dat is toch vrij abrupt, aangezien ze in maart 2019 zichzelf nog inkochten bij de cannabisproducent.

Blijkbaar is de legale cannabisindustrie toch niet het beloofde (financiële) land voor de tabaksboeren. Weliswaar behoudt Altria haar oorspronkelijke aandeel van 45% van de aandelen, de verdere expansie die was afgesproken (lees; het kopen van nog meer aandelen) wordt afgebroken. De voorziene meerderheid van 52% van de Cronos-aandelen zal dus nooit verwezenlijkt worden. En dat is zonder meer een veeg teken aan de wand.

Nee, dit gaan we dus niet in de schappen zien…

Wiet is dan toch geen interessant businessmodel

Het zegt ook wel iets natuurlijk als een bedrijf zomaar een megaverlies van 483 miljoen dollar (455 miljoen euro) accepteert, nog geen vier jaar nadat het enthousiast in de legale wietbranche investeerde. De Amerikaanse website Cannabis.net noemt het ‘zeker ontmoedigend om te zien dat onze opponent met een grijns wegloopt en zegt: “Tja, jij bent gewoon niet zo interessant als businessmodel, wij nemen ons verlies met een half miljard en lopen gewoon weg, hartstikke bedankt nog”.

Over de oorzaken van het terugtrekken uit de legale wiethandel van de tabaksgigant kan lang worden gediscussieerd. Maar wat zeker niet helpt, is dat de cannabisindustrie in tegenstelling tot zelfs de tabaksindustrie niet wordt beschermd door federale regelgeving, vergunningen en internationale distributiekanalen. ‘Iets wat de cannabisindustrie keihard nodig heeft om op wereldwijde schaal te kunnen concurreren’, stelt Cannabis.net.

Is Big Tobacco alweer klaar met legale wiet?

Maar het meest verontrustende aan de move van Altria is volgens kenners dat de sigarettenfabrikant blijkbaar ook geen geloof heeft in de toekomstige voordelen van het bezit van meer aandelen Cronos, of dat ze hun honderden miljoenen investeringsgeld überhaupt terugzien.

Ga er maar gerust vanuit dat er bij Altria tientallen analisten naar de cannabisindustrie anno nu en in de nabije toekomst hebben gekeken, maar dat ze toch concluderen dat nu ermee kappen het betere idee is. “Nope, cut bait, walk away is our best bet, stop the bleeding where it is at right now”, aldus de bloemrijke omschrijving van Cannabis.net over die doorgehakte knoop.

“Big Tobacco is not worried about legal cannabis right now, sorry”, besluit de website dan ook, met een vette knipoog naar alles en iedereen die zich in een niet eens zo grijs verleden nog heel druk maakten over de bemoeienis van de tabak met onze cannabis…

(advertentie)