(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dat hennep veelzijdig is begint nu ook goed door te dringen bij gemeentes en bouwbedrijven. En in Almere Haven neemt de hennepplant letterlijk ‘concrete’ vormen aan. Daar zijn ze afgelopen maandag namelijk begonnen met het aanleggen van een fietspad van hennepbeton.

De eerste flauwe grappen over het fietspad van hennepbeton zijn ook al gemaakt, “laten we hopen dat hangjongeren het fietspad niet oproken” reageert iemand onder het nieuwsbericht op Omroep Flevoland. Haha erg grappig …not!

Hennep heeft de wereld en het milieu namelijk serieus veel te bieden. Zo zorgen de hennepvezels in het nieuwe fietspad in Almere ervoor dat geluid gedempt wordt en dat het beton licht maar toch sterk is. Bovendien zit alle CO2 die de hennepplanten tijdens hun leven hebben opgenomen, nu voor jaren opgesloten in het beton. In totaal zal er drie kilometer aan fietspad met daarin 5 procent aan hennepvezels worden aangelegd.

LEES OOK: Hennepteelt USA verviervoudigd(!) voor CBD

In het fietspad zit vijf procent hennep en gerecycled bouwpuin. Het is lichter dan gewoon beton, geluidswerend en draagt bij aan CO2 reductie.

Biomassa en bouwpuin

Dat er nu een fietspad van hennepbeton wordt aangelegd, is het resultaat van een prijsvraag die de gemeente uitschreef. Daarbij werden ondernemers uitgedaagd om te innoveren met afvalproducten. Niet dat hennep nou een afvalproduct is, maar de puinresten die ook in het beton verwerkt zitten, zijn dat wel. Bouwbedrijf Cirwinn (voorheen Vijfhoek) won de prijsvraag, en produceert het beton met hennepvezels van planten die in Nederland gekweekt zijn.

Als het fietspad klaar is, zal scherp in de gaten gehouden worden hoe het de komende jaren presteert. Aan de hand van de bevindingen kan het hennepbeton verder verbeterd en verfijnd worden. Wil je zelf een keer over het fietspad fietsen? Het betreft het Farflerpad in Almere Haven.

[Foto’s: Screenshots YouTube/Omroep Flevoland]
(advertenties)