(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Kweken met CO2 toevoeging alleen voor grote kwekerijen weggelegd? Niet met Airbomz, een kleine elektronische dispenser, aangesloten op een bus pure CO2. Wanneer je lampen aan gaan, schakelt ook de Airbomz unit aan en wordt er CO2 in je kweektent of -kast gespoten. 

Fotosynthese is de motor waarop wietplanten groeien en bloeien. Het wordt niet alleen aangedreven door licht maar ook door CO2. Hoe meer licht je een wietplant geeft, hoe meer plantmassa die produceert. Mits er tenminste genoeg CO2 in de lucht zit.

Normaal gesproken zit er ongeveer 300 ppm (aantal CO2 deeltjes per miljoen deeltjes) aan CO2 in de lucht. Dit is voldoende CO2 om gezonde wietplanten te kweken. Dat gezegd hebbende kan het natuurlijk wel beter door het aantal CO2 deeltjes in je kweekkast tot 1200 op te voeren. De fotosynthese versnelt dan, waardoor je planten meer licht kunnen opnemen, tegen hogere temperaturen en luchtvochtigheid bestand zijn en vooral veel dikkere toppen produceren. Een hogere concentratie aan CO2 verkort ook de kweekcyclus en beschermt wietplanten tegen veel ongedierte.

CO2 toevoeging voor hobbyisten

CO2 tanks en bijbehorende controllers zijn echter niet erg geschikt voor de kleine hobbykweker. Ze zijn duur en kunnen gevaarlijk zijn. Hetzelfde geldt voor CO2 generators. De kleine thuiskweker moet het in de meeste gevallen dus gewoon doen met de 300 ppm aan CO2 uit de lucht.

Tenzij je de Airbomz CO2 dispenser gebruikt. In deze kleine unit plaats je een bijbehorende CO2 spuitbus, waarna de dispenser de hoeveelheid CO2 in je kweektentje automatisch voor je regelt. De Airbomz dispenser draait op batterijen en hoef je dus niet op een stopcontact aan te sluiten. Hij is voorzien van een afstandsbediening zodat je hem van buiten je kweekkast kunt in- en uitschakelen. Er zit echter ook een lichtsensor op het apparaat, zodat hij vanzelf CO2 kan toevoegen wanneer het licht aan gaat en je planten het nodig hebben.

We vonden de Airbomz CO2 dispenser op Organic Earth maar hij is bij meer online shops te krijgen. De complete dispenser kost ongeveer €35,- en voor extra bussen CO2 betaal je ongeveer €8,- euro.

[Openingsfoto: Yarygin, Shutterstock]
(advertenties)