(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wat is het toch makkelijk scoren voor ambtelijke wiethaters. De gemeente Amsterdam heeft een kort geding gewonnen tegen 11 coffeeshops die protesteerden tegen de gedwongen sluiting gedurende schooluren. Pas om zes uur ’s avonds mogen ze open gaan.

De rechter ging helaas volledig voorbij aan een simpel feit dat de advocaten van de coffeeshops inbrachten. Zo wordt er ongeveer nergens beter op gecontroleerd dan op leeftijd in Nederlandse coffeeshops. Onder de 18 jaar kom je er niet in en er zijn genoeg shops die uit zelfbehoud zelfs een leeftijdsgrens van 21 jaar hanteren. Ofwel, een middelbare scholier komt er niet in! Toch moeten de 11 shops nu overdag dicht omdat ze te dicht bij een middelbare school (leeftijd van de leerlingen 12 tot 18 jaar) liggen, het bekende afstandscriterium.

30 shops moeten weg

In totaal moeten 30 Mokumse coffeeshops opsodemieteren van de gemeente vanwege dit criterium. Dat gaat in stappen om overlast te voorkomen (alweer zo’n drogreden, dat shops verantwoordelijk zouden zijn voor overlast op straat!). Ze krijgen weliswaar een periode om te gaan verhuizen met hun shop, maar een aantal exploitanten vreest voordat het zover is al failliet te gaan. De gedwongen sluiting overdag op lesdagen kost de ondernemers volgens hun advocaat “meer dan de helft van hun omzet”.

De rechter vond dat de shops genoeg tijd hebben gehad om zich op deze maatregel voor te bereiden en dat ze eigenlijk hun bek moeten houden en blij moeten zijn dat ze überhaupt nog een coffeeshop mogen draaien… Natuurlijk zei de edelachtbare dat in heel wat chiquere woorden, maar wij hebben het maar even in gewone-mensen-taal vertaald.

(advertenties)