(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ze zullen het vast niet zo bedoeld hebben, maar het leek wel Carnaval in de rechtbank van Breda afgelopen vrijdag (voor niet-zuiderlingen: dat het was ook). Grote centrale vraag: was het nou 48 kilo natte of droge wiet waarover het hier ging?!

Twee van de vier

Je maakt toch de vreemdste dingen mee als edelachtbare in de vaderlandse rechtbanken (denken wij zo). Neem de rechtszaak in Breda deze vrijdag 5 februari, ofwel de dag dat in Brabant het Carnavalsfeest losbarst. Maar niet iedereen kon zich al onmiddellijk in het gerstennat storten, nee… twee wietkwekers moest komen opdraven in de rechtbank.

shutterstock_86268013

Nat of droog, dat maakt nogal verschil qua gewicht en qua straf… [foto: Yarygin/Shutterstock]

Dat hadden er trouwens eigenlijk vier moeten zijn bij deze aftrap van de rechtszaak (pro-forma zitting heet dat dan), maar twee andere wietplantenverzorgers hadden gespijbeld.

Inval in Waalwijk

Hoe dan ook, het draait dus allemaal om een wietkwekerij in Waalwijk. Daaraan werd in oktober 2013 een einde gemaakt door liefst zeven politieagenten, die het pand aan de Vijzelweg binnenvielen.

De oogst van deze inval – die trouwens deel uitmaakte van een grotere politieactie toentertijd in Waalwijk en Sprang-Capelle – was met 4 arrestaties en 48 kilo wiet geslaagd te noemen, meer dan genoeg om een rechtszaak namens de Nederlandse staat te beginnen in ieder geval.

Gesteggel over nat of droog

Maar dan begint het gedoe. Hoewel de politie beweert dat het in deze zaak gaat om 48 kilo droge wiet, stellen de verdachten doodleuk dat het verse, natte wiet was die nog gedroogd moest worden.

Tja, wat te doen als rechter? Het maakt nog al uit of we het over net van de plant geknipte toppen hebben of kant-en-klare rookbare wiet. We citeren even de site ‘Hennepadvocaat’:

bewijs

Rechter: wordt vervolgd

Dus hebben we het volgens de politie over 48 kilo wiet, maar volgens de telers – en die hebben er verstand van nietwaar – over 1/5 deel hiervan oftewel 9,6 kilo. Een schamele 2,4 kilo per persoon!

De verdediging van de kwekers wil nu dat alle zeven politiemensen die bij de inval betrokken waren hun verhaal voor de rechter komen houden. De officier van justitie ziet dit uiteraard niet zitten en noemt het een ‘oeverloze discussie over het vochtgehalte van de wiet’.

Maar het beslissende woord is zoals altijd in een rechtbank aan de rechter en die oordeelt dat het belang van de verdediging zwaarder weegt. Natte of droge wiet, we weten het nog steeds niet… Dat wordt dus nog een keer lachen binnenkort in Breda 😉

[openingsfoto: KHRAMOV/Shutterstock]
(advertenties)