(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zowel medicinale als recreatieve cannabis zijn gelegaliseerd in de dichtstbevolkte Amerikaanse staat Californië, maar de zwarte markt bloeit er desalniettemin nog volop. Met soms dieptrieste gevolgen. Maandagochtend werden er zeven (!) mensen doodgeschoten aangetroffen in een huis in Riverside County. Daar bleek een wietkwekerij in gevestigd en er werd 1.000 pounds (iets meer dan 450 kilo) wiet gevonden.

Zeven mensen doodgeschoten in huis met wietfabriek

‘De illegale wiethandel blijft een constant en dodelijk gegeven’, stelde de sheriff van Riverside County – niet ver van San Diego en dus ook dichtbij de Mexicaanse grens – op een persconferentie naar aanleiding van het verschrikkelijke nieuws.

In een huis in het buitengebied van de county troffen agenten van het Riverside County Sheriff’s Department maandagochtend in alle vroegte de lijken aan van zeven mensen, meer dan duizend pond wiet en ‘enkele honderden wietplanten’, met een straatwaarde van ongeveer 5 miljoen dollar. Eén vrouw werd met verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd. Alle zeven doden zijn overleden aan de gevolgen van hun schotwonden, aldus de politie.

Al veertien ‘wietmoorden’ in 2020

Sheriff Chad Bianco heeft dus gelijk met zijn opmerking op de persconferentie dinsdag dat de illegale wiethandel een constante en dodelijke dreiging blijft vormen, ondanks dat Californië sinds 1 januari 2018 ook legale recreatieve wiet heeft. Medicinale cannabis werd er als eerste in heel de wereld al gelegaliseerd in 1996. “Wiet is geen slachtofferloze misdaad”, zegt de sheriff, “deze illegale operaties zijn extreem gevaarlijk.”

Helaas overdrijft de sheriff in dit geval niet echt. Alleen al in 2020 moesten zijn mannen acht keer uitrukken voor in totaal 14 moorden, die ‘allemaal uitsluitend met wiet te maken hebben’.

Georganiseerde misdaad

Heel veel details wilde de politie op de persconferentie nog niet vrijgeven over de zevenvoudige moord. Bianco: “Wij geloven op dit moment dat er meerdere verdachten zijn. We onderzoeken de plaats delict nog steeds en ondervragen getuigen en potentiële getuigen in de hoop dat dit leidt tot identificatie van de verdachten.”

De sheriff sprak echter wel lang over het feit dat de locatie onderdeel is van een ‘grootschalige georganiseerde misdaad operatie’. Bianco: “Het pand had meerdere ruimtes voor de teelt en verwerking van wietplanten, er konden tot wel 20 mensen wonen en meerdere voertuigen stonden in verschillende staten geregistreerd.”

Planten, wiet en hasjolie

Volgens de politie waren er faciliteiten om te groeien, te drogen en wiet te verwerken in ‘honey oil’. Met dat laatste bedoelt men dus hasjolie; concentraten uit cannabis met gigantische THC-percentages tot wel tachtig procent. Peperduur spul en ook nog eens razend populair.

Nu denken jullie en wij natuurlijk direct: Mexicanen! Maar het gekke is dat alle potentiële getuigen en alle slachtoffers uit het Aziatische Laos afkomstig zijn, zo maakte de sheriff bekend. Wat dit betekent en of deze mensen als een soort moderne slaven moesten werken op wietplantages voor een van de bekende Mexicaanse kartels.

Hopelijk komen we dat nog ooit te weten. Vreemd is in ieder geval dat er geen wiet en geld is meegenomen door de moordenaars, dus dan denk je niet zozeer aan een ripdeal maar eerder aan een afrekening of een ijskoude waarschuwing…

Verkeerde aanpak legalisering in Californië

Wat we wel zeker weten is dat de manier waarop de staat Californië de legalisering heeft aangepakt – met idioot veel regels en eisen en torenhoge belastingen – niet de juiste manier is om  de illegale markt te verslaan. Waarvan deze zeven doden helaas ook weer getuigen…

LEES OOK:   Californië wil extra ‘cannabis cops’ tegen de zwarte markt

[openingsfoto: ShutterstockProfessional/Shutterstock]
(advertentie)