(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hasj-bingo in Spanje afgelopen week. Eerst werd er een partij van 15.700 kilo Marokkaanse hasj ontdekt op een vrachtschip en een paar dagen later komt er een ongelooflijke 47.800 kilo tevoorschijn uit twee vrachtwagens. Schade? 400 miljoen euro!

Bootje vol met hasj

De hasj van de boot uitgestald door de autoriteiten

De hasj van de boot uitgestald door de autoriteiten

Een week geleden voer een koopvaardijschip onder de vlag van Democratische Republiek Congo op het gemakje over de Middellandse Zee, zo’n 50 nautische mijlen van de haven van Malaga. Wat de opvarenden – zes Syriërs en drie Indiërs – echter niet in de gaten hadden is dat hun boot door maar liefst drie landen tegelijk in de smiezen werd gehouden onder leiding van Europol: Spanje, Frankrijk en Italië.

Uiteindelijk niet tevergeefs ook, want toen de patrouilleboten en helikopters van de Spaanse autoriteiten de boot van 63 meter geënterd hadden en naar de haven van Malaga hadden begeleid, bleek er toch wat meer dan alleen zout aan boord te zijn. “Nadat het merendeel van het zout dat het schip vervoerde gelost was, werd er een dubbele bodem ontdekt. Daaronder hadden de smokkelaars de drugs verborgen in 500 balen”, aldus de trotse Spanjaarden. En met drugs wordt dan dus 15,7 ton hasj bedoeld, bij een gramprijs van laten we zeggen 6 euro (in de coffeeshops of bij de straat/thuisdealer) toch al snel goed voor een slordige 94 miljoen euro…

Vrachtauto’s vol met hasj

De hasj uit de 2 vrachtauto's uitgestald door de Spaanse politie

De hasj uit de 2 vrachtauto’s uitgestald door de Spaanse politie

Dat kan natuurlijk altijd beter en zo geschiedde al enkele dagen erna in Andalusië. Vrijdag kwam daar een vrachtauto uit Tangier, Marokko aan bij de haven van Cádiz. Toen de chauffeur meldde dat ie ‘elektrische apparatuur’ vervoerde kregen de autoriteiten argwaan. Er werd een snuffelhond bijgehaald en die kon zijn lol op: hij sloeg vol aan op 22 kratten van twee meter hoog, die hermetisch dicht gesealed waren en stikvol met balen lagen. En jawel, de drugs waren verborgen achter een wand van kartonnen dozen en twee lege houten containers: in totaal liefst 700 balen. Goed voor 24,2 ton hasj.

Maar de pret voor de autoriteiten was daarmee nog niet op. Men ontdekte al snel dat er nog een tweede vrachtauto van hetzelfde bedrijf de haven had verlaten terwijl de eerste geïnspecteerd werd. En uit deze vrachtwagen kwamen 800 balen tevoorschijn, gevuld met 23,6 ton hasj. Beide Marokkaanse chauffeurs zitten uiteraard vast, maar hun bazen – die nepbedrijven gebruiken voor de import van de lekkernij naar Europa – zijn ook niet happy. Wanneer we weer even uitgaan van een gramprijs van 6 euro dan kunnen zij namelijk een gigantisch bedrag afschrijven van de jaarwinst na het verlies van deze 47.800 kilo hasj: pak ‘m beet 286 miljoen euro…

(advertentie)