(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vandaag (maandag) praat men in de Tweede Kamer over het invoeren van een maximum THC-percentage van 15 voor wiet en hasj. Alles daarboven is harddrugs en verboden in coffeeshops. Deskundigen mogen hun mening laten horen  – waaronder onze columnist mr. Veldman – aan de politici, maar minister Opstelten is alvast niet van plan te luisteren.

Minister Opstelten gelooft in zijn eigen plannen (als enige)... [foto: Bas Bogers/Flickr]

Minister Opstelten gelooft in zijn eigen plannen (als enige)… [foto: Bas Bogers/Flickr]

Zoals gewoonlijk gedraagt minister Ivo Opstelten van Justitie zich dus als een dictator. Zeker op cannabisgebied heeft hij inmiddels een naam hoog te houden als onbuigzame alleenheerser en inderdaad laat de VVD-crimefighter (*proest) vanochtend – voorafgaand aan de hoorzitting in de Tweede Kamer – in De Telegraaf al weten dat zijn 15%-maatregel gewoon doorgaat. Ongeacht wat anderen, vaak beter geïnformeerde en deskundiger specialisten er ook van mogen vinden.

Testen duur en onbetrouwbaar

En kritiek is er genoeg op dit onzinnige plan om ineens een THC-maximum in te voeren. Het is praktisch niet te handhaven bijvoorbeeld, de testmethoden zijn duur, niet eenvoudig (zeker voor coffeeshops niet) en nogal onbetrouwbaar bovendien. En er wordt sowieso getwijfeld aan het nut van een THC-bovengrens (want van zwaardere wiet rook je minder dan van ‘lichtere’ wiet). Maar Opstelten bromt alles weg zonder inhoudelijke argumenten en maakt zich blijkbaar niet druk over de idiote werkdruk die bijvoorbeeld rechters en het Nederland Forensisch Instituut krijgen als de maatregel doorgaat.

Verslag Mr. Veldman van hoorzitting 2e Kamer

Morgen zal columnist en advocaat Maurice Veldman – 1 van de sprekers op de hoorzitting in de Tweede Kamer – verslag doen van de pogingen van diverse (praktijk)mensen om de minister alsnog te overtuigen zich van een stommiteit te behoeden. Helaas bieden de resultaten uit het verleden in dit geval een indicatie voor de uitkomt, vrezen wij…

(advertentie)