(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoe zou het er toch aan toegaan in Uruguay, het eerste land op aarde dat aankondigde cannabis volledig te legaliseren? Lang niets meer van gehoord sinds afgelopen najaar de nieuwe president Tabaré Vázquez aantrad. Maar nu nemen de Zuid-Amerikanen eindelijk de grote stap in hun wietrevolutie: de commerciële cannabisteelt gaat van start!

Nadat de vorige president José Alberto “El Pepe” Mujica de wereld verraste door aan te kondigen dat Uruguay de volledige cannabisketen zou gaan legaliseren, bleef het lange tijd angstig stil. Thuis 6 plantjes kweken mag inmiddels weliswaar, maar van de beloofde wietproductie en verkoop in apotheken is tot op heden niets vernomen. Sterker nog, er is nog niet 1 zaadje geplant!

Twee erkende wietkwekerijen

Hadden wij maar zo'n dappere president als deze José Mujica van Uruguay

De wietrevolutie leek even tot stilstand te komen na het verstrek van president José Mujica van Uruguay, maar gelukkig zet zijn opvolger de gekozen weg toch voort

Sommige cannabis watchers vreesden dat de nieuwe president en partijgenoot van Mujica, Tabaré Vázquez niet zo’n voorstander was van legalisering. En dat is hij ook niet. Maar toch wordt de ingezette koers, met als doel de zwarte markt uit te schakelen en de volksgezondheid te bevorderen, doorgezet blijkt nu. Op 1 oktober maakten de autoriteiten eindelijk bekend dat er op grote schaal commercieel wiet gekweekt gaat worden! Meer dan twintig bedrijven hadden zich bij de overheid gemeld als gegadigde om cannabis te gaan telen voor de verkoop in apotheken – naar verluidt gaat men daarbij uit van een prijs van slechts 1,20 dollar per gram! – en de keuze is nu gevallen op twee ondernemingen. Beide bedrijven zijn in handen van Uruguayanen en buitenlanders samen. Over acht maanden moet het dan dus echt zover zijn en ligt de eerste legale cannabis in de winkelschappen!

Drie vormen van recreatieve wiet

Met het toewijzen van de kweekvergunningen aan 2 bedrijven (die elk 2.000 kilo wiet mogen produceren in eerste instantie) wordt de laatste stap gezet in de weg naar regulering onder staatstoezicht, een pad dat al in december 2013 werd ingeslagen met het aannemen van het betreffende wetsvoorstel in het parlement. Volgens die wet kunnen volwassen blowers in Uruguay kiezen uit 3 manieren om aan hun recreatieve wiet te komen:

  1. Je registreert je als thuiskweker en mag dan 6 wietplanten kweken
  2. Je wordt lid van een officiële cannabis club waar collectief voor maximaal 45 leden cannabis gekweekt wordt
  3. Je schrijft je in bij 1 van de deelnemende apotheken en kan daar maximaal 40 gram wiet per maand kopen

De eerste vergunningen voor thuiskwekers werden overigens in augustus 2014 verstrekt en de eerste registratie van een cannabis club volgde in oktober vorig jaar. Inmiddels kent Uruguay al 2.500 erkende thuiskwekers en 18 geregistreerde wietkweekverenigingen. De totale jaarlijkse behoefte aan apothekenwiet wordt geschat op 25.000 kilo, maar de Uruguayanen kiezen bewust voor een rustige start, die ook gepaard gaat met een nieuwe voorlichtingscampagne van de overheid om inwoners bewust te maken van de gezondheidsrisico’s van (teveel) cananbisgebruik…

 

(advertenties)