(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ze noemen het al de ‘greenrush’ in Canada; de enorme boom van de medicinale cannabismarkt. Op de oproep van het ministerie van Volksgezondheid voor kwekers die officieel mediwiet willen produceren, kwamen meer dan duizend inschrijvingen binnen!

Health Canada, de overheidsorganisatie die het medicinale cannabisprogramma leidt, riep eind vorig jaar gegadigden op om zich te melden als wietkwekers. In totaal hebben 1.009 Canadese bedrijven dit gedaan! Een gigantisch aantal, wat aantoont dat er in Canada sprake is van een enorm lucratieve mediwietmarkt. Onder de meer dan duizend potentiële cannabisproducteten zit ook het Nederlandse mediwietbedrijf Bedrocan, dat zoals RollingStoned afgelopen maandag meldde nu ook aan de Canadese effectenbeurs is genoteerd na een overname: ‘NL-mediwiet op Canadese effectenbeurs’.

pot2-medical-marijuana-canadaCommerciële mediwietmarkt

Het bijzondere aan de situatie in Canada is dat commerciële wietkwekers er medicinale cannabis mogen leveren. Je mag er dus winst mee maken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de manier waarop de medical marijuana dispensaries  in buurland Amerika werken, die moeten opereren zonder winstdoelstelling. In Canada heb je alleen een officiële vergunning van Canada Health nodig en dan mag je los. Toch is het verkrijgen van zo’n productielicentie niet eenvoudig, zo blijkt wel uit de cijfers die het ministerie naar buiten bracht.

Zo zijn er deze zomer slechts 2 nieuwe licenties verstrekt door Canada Health, omdat de applicatieregels strenger zijn gemaakt (o.a. strenge eisen t.a.v. veiligheid en het opslaan van de wiet in kluizen). Tot 25 augustus had Canada Health dus 1.009 aanvragen binnengekregen, maar daarvan werden er 462 teruggestuurd als zijnde ‘incompleet’. Verder werden er 201 afgewezen en 32 teruggetrokken door de aanvragers. Maar dan nog blijven er bijna 300 gegadigden over die maar wat graag wiet willen gaan kweken!

Nieuw beleid: markt van 1,3 miljard dollar

Momenteel zijn er 13 wietproducten actief in Canada. Negen bedrijven hebben een vergunning op zak en starten binnenkort met de eerste productiecyclus. Investeerders van bedrijven die hun licentie nog niet binnen hebben worden nu ongeduldig, omdat er vaak wel al kosten zijn gemaakt. Denk aan het huren van gebouwen, personeel en het betalen van verzekeringen. “Iedereen leeft in angst dat hij zijn vergunning niet krijgt”, zegt een woordvoerder in de Canadese media. Hij vergelijkt de situatie met zoveel gegadigden voor weinig plekken met “een snelkookpan die op het punt van ontploffen staat”.

Die situatie is een direct gevolg van het besluit van Canada Health op 1 april dat medicinale patiënten in het land niet langer zelf hun wietplanten mogen verbouwen, maar moeten kopen via goedgekeurde leveranciers. Experts schatten dat er door dit nieuwe beleid een mediwiet markt ontstaat van een half miljoen patiënten, goed voor een omzet van 1,3 miljard dollar, per jaar! Geen wonder dat de bedrijven staan te dringen om daar een graantje van mee te pikken…

(advertentie)