(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Soms is het echt leven lang niet zo leuk als de tv-serie. Vraag dat maar aan Shane Cousins uit Wales die na een kankeroperatie zijn huis en baan verliest en à la Walter White in de drugs – nou ja, wiet – gaat om zijn familie financieel boven water te houden. Helaas faalt die opzet jammerlijk…

Shane Cousins dacht effe snel rijk te worden met wiet kweken

Shane Cousins dacht effe snel rijk te worden met wiet kweken

Shane Cousins is 40 jaar oud en vader van drie bloedjes van kinderen. Dat is er dus 1 meer dan zijn blijkbaar grote voorbeeld Walter White in de tv-serie Breaking Bad. Wat beide mannen wel gemeen hebben is dat ze te horen krijgen dat ze kanker hebben. In het geval van Shane een tumor in zijn nek ter grootte van een golfbal. Wanneer die na een zeven uur durende operatie verwijderd is, kan de beste man zijn werk niet langer uitoefenen. Met pijn in het hart neemt hij afscheid van zijn job als mede-eigenaar van een autoleasebedrijf.

Bult in de nek

Van origine is Shane medewerker van een glasfabriek en hij woont in een klein voormalig mijnwerkersdorp in Zuid-Wales: Ystradgynlais. Vroeger woonde hij ergens anders, maar door de ziekte moest hij al jaren geleden zijn oorspronkelijke huis in Seven Sisters opgeven. De tragedie begon toen hij zich bij de dokter meldde met klachten over zijn neusholtes. “Maar mijn dokter vroeg me: wat is die bult in je nek?” vertelt Shane. “Hij zat bij mijn oor, aan de zijkant van mijn nek. Ik antwoordde dat de bult er al twee keer eerder was geweest en dat ze tegen mij gezegd hadden dat het niets was om me druk over te maken. Maar nu was ie flink gegroeid.”

Gelukkig blijkt het een goedaardige tumor te zijn, maar het echt leed is al geschied. Tijdens een lange operatie – “zeven of acht uur” – werd de bult verwijderd. “Ik kan nog steeds een deel van mijn nek niet voelen, zo diep zijn ze gegaan. Ik ben ook nooit meer teruggegaan naar mijn werk, omdat ik daarvan moest herstellen”, zegt Shane. Hij komt in de (hypotheek)schulden terecht en in no time bedraagt die al 50.000 pond (65.000 euro). Inmiddels werkloos inwoner van Ystradgynlais beslujit Shane om dan maar wiet te gaan kweken om uit de geldzorgen te komen.

De wietplantage van Shane...

De wietplantage van Shane…

Wiet kweken als kip zonder kop

“Het was niet iets wat ik ooit eerder heb gedaan. Wist zelfs niet wanneer het klaar was of zo, daarvoor ging ik het internet op om het uit te zoeken.” De zaadjes voor zijn wietkweek avontuur kocht hij online. Voor 50 pond schafte hij een kweektent aan en de groeilampen kostten ook 50 pond per stuk. De totale investering van 250 pond leende hij van een vriend. Ook over hoe hij zijn oogst zou moeten verkopen had Shane geen flauw idee, maar zover kwam het dus ook niet.

Enkele weken voordat de planten klaar waren, kreeg Shane ruzie met een vriend. En dat was geen fijne gast, want voor de ogen van Shane belde deze man de politie om zijn maat erbij te lappen met de wietplantage. “Ik dacht dat ik er geweest was”, blikt Shane terug op dat moment. “Ik kon helemaal niets doen. Was verbijsterd. Ik werd er bijna ziek van.” Toch probeert hij zijn wietplanten nog snel uit het huis te krijgen. Dat lukt ‘m bij zes planten, maar in totaal kweekt Shane 23 planten in zijn slaapkamer en op zolder. “Maar terwijl ik naar beneden liep zag ik politie staan aan de voorkant en de achterkant van mijn huis. Ik ging terug naar de slaapkamer en deed de deur niet open toen ze aanbelden.” Uiteraard kwamen die desondanks naar binnen en ze werden volgens het rechtbankverslag “overweldigd door de wietstank”. Afzuiginstallatie vergeten zeker.

En maar klagen bij de rechter

De enige echte Walter White, waarvan Shane Cousins nog niet de veters mag strikken

De enige echte Walter White, waarvan Shane Cousins nog niet de veters mag strikken

En zo kwam er na vier maanden al een voortijdig einde aan de wietcarrière van Shane Cousins uit Wales. Vorige week stond hij voor de rechter en hij bekende fluks schuld. Sterker nog, ineens begon Shane een heilig boontje na te bootsen, of zo’n bekeerde christen die ineens het licht heeft gezien. “Ik vind dat spul niet leuk. Ik heb nooit gerookt. Rook zelfs geen sigaretten of iets.” Ook weer niet zo clever van Shane, want al ie nou gezegd had dat ie wel een (medicinaal) cannabisgebruiker was had hij nog kunnen zeggen dat de teelt voor eigen gebruik was. Wat Shane wel deed was klagen dat ze net op vakantie wilden gaan en dat zijn vrouw Julie – bij wie hij sinds zijn 16e is – het allemaal zo verschrikkelijk erg vindt en heel bang is dat ze de voogdij over de kinderen verliezen. “Mijn kinderen niet zien en de rest van de familie niet – ik weet niet hoe ik dat zou overleven.”

Niks geen Walter White

Ja ja, als het vogeltje eenmaal gekooid is wil het wel piepen. “Ik zal dit nooit in mijn leven meer doen”, weet Shane van geen ophouden. Hij zweert dat zijn criminele carrière voorbij is en hoopt op een voorwaardelijke straf van meneer de rechter, die op 10 oktober uitspraak zal doen. Zo’n beetje alle media die over deze zaak berichtten maakten een vergelijking met Breaking Bad. Maar wat ons betreft is dat een absoluut flagrante belediging voor die goeie ouwe meth-kokende scheikundeleraar Walter White…

(advertenties)