(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een vaak geuite zorg van tegenstanders van de legalisering: jongeren zouden daardoor veel gemakkelijker aan wiet kunnen komen, met alle eventuele schadelijke gevolgen. Wel, uit onderzoek in de staat Washington – die cannabis in 2012 legaliseerde – blijkt hier niets van!

Legalisering en jongeren

De Amerikaanse staat Washington – niet te verwarren met de hoofdstad Washington D.C. – nam in 2012 een wet aan die na medicinaal ook recreatief gebruik van cannabis legaliseerde. Halverwege 2014 ging de verkoop van legale wiet – uitsluitend aan volwassenen van 21 jaar en ouder – daadwerkelijk van start. Interessante situatie voor wetenschappers dus om uit te zoeken of legalisering nu betekent dat jongeren ook gemakkelijker aan cannabis kunnen komen.

Toegang tot genotsmiddelen en drugs

De resultaten van de studie ‘Adolescents’ Ease of Access to Marijuana Before and After Legalization of Marijuana in Washington State‘ zijn afgelopen weekend gepresenteerd op de Pediatric Academic Societies 2016 Meeting in Baltimore, en zullen later ook nog gepubliceerd worden in het wetenschappelijke vaktijdschrift Journal of Adolescent Health.

shutterstock_347496365

In de staat Washington kunnen jongeren niet makkelijker aan wiet komen nadat cannabis er gelegaliseerd is… [beeld: Mike Focus/Shutterstock]

Ondanks de zorgen dat legalisering van wiet voor volwassenen een signaal aan tieners zou afgeven dat cannabis gemakkelijker te krijgen zou zijn, blijkt dit niet uit de studie, waarvoor de onderzoekers data uit 2010 van de Washington State Healthy Youth Survey vergeleken met de cijfers van 2014. In dat onderzoek worden jongeren elk jaar gevraagd naar o.a. het al dan niet makkelijk verkrijgen van (illegale) drugs, sigaretten, alcohol en cannabis.

Cannabis

In de perceptie van de jongeren in Washington State is er nauwelijks verandering in het percentage dat rapporteert dat het “makkelijk” is om aan marihuana te komen: 55% in 2010 tegenover 54% in 2014, het jaar dat de nieuwe wet geïmplementeerd werd!

Daarmee kan er dus opnieuw een veel geuit vooroordeel van tegenstanders in de prullenbak worden gegooid: legalisering van wiet lijdt niet tot makkelijkere beschikbaarheid van de softdrugs voor de jeugd.

Andere drugs

Overigens is er bij de andere drugs wel sprake van verandering: die zijn allemaal moeilijker te pakken te krijgen: significant meer adolescenten melden dat het “moeilijk” is om alcohol (47% in 2014 tegenover 43% vier jaar daarvoor), sigaretten (53% in 2014 tegenover 42% in 2010) en andere illegale drugs als cocaïne, LSD en speed (82% tegenover 75% vier jaar ervoor) te verkrijgen.

Conclusies

Dat baart de onderzoekers enige zorgen trouwens: die vragen zich af of de voorlichting rondom cannabis minder effectief is dan bij andere middelen. “Het is zowel verrassend als geruststellend dat tieners niet het gevoel hebben dat het gemakkelijker is om aan wiet te komen nadat het gelegaliseerd is voor recreatief gebruik door volwassenen”, zegt onderzoeker Andrew Adesman, chief of developmental and behavioral pediatrics in het Cohen Children’s Medical Center in New York. “Het is interessant en ietwat zorgwekkend echter dat terwijl jongeren rapporteren dat het moeilijker is om in 2014 toegang tot tabak, alcohol en psychoactieve drugs te krijgen dan in 2010, zij dat niet melden voor hoe lastig het is om aan cannabis te komen gedurende dezelfde periode.”

Tja, je zou ook kunnen zeggen dat het de jongeren anno 2014 wel glashelder is welke drugs goed voor ze zijn en welke slecht(er)…

[openingsfoto: Lukasz Stefanski/Shutterstock]
(advertentie)