(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De grootste apotheekketen in Canada – Shoppers Drug Mart Corp. – is volop bezig om zich in de lucratieve legale cannabismarkt te storten. Wanneer hun plannen werkelijkheid worden zal er straks medicinale wietolie en edibles  in alle 1.300 vestigingen in Canada in de schappen liggen! De vraag is of wij hier wel zo blij mee moeten zijn trouwens…

Mediwiet in apotheek

Op dit moment kunnen medicinale cannabispatiënten in Canada alleen nog via postorders hun medicijn bestellen, vandaar dat de grootste apotheekketen in het land vergevorderde plannen heeft om een extra distributiekanaal te creëren door een scala aan wiet(producten) in de schappen van hun 1.300 winkels te leggen, in alle tien provincies van Canada .

Diverse media melden dat moederbedrijf Drug Mart Corp. op dit moment onderhandelt met verschillende wietproducenten in heel Canada. Het doel is om een verpakkings- en distributiedeal te sluiten die het mogelijk maakt dat alle vestigingen een generieke versie van wiet aanbieden, met de merknaam Shoppers erop.

Afspraken met wietkwekers

shutterstock_11754004

Hoewel de cannabisvlag vrolijk wappert in Canada is het ons inziens toch oppassen geblazen met die enorm grote niet-cannabis bedrijven die een graantje willen meepikken… [foto: Sergei Bachlakov / Shutterstock.com]

Volgens The Globe and Mail heeft een groep manager van de drogisterijreus al meerdere vergaderingen gehad met wietkwekers met een federale licentie gedurende de afgelopen twee weken. Ze hopen – mede vanwege het gunstigere politiek klimaat sinds de liberale premier Trudeau aan de macht is – dat goed getrainde apothekers straks verantwoordelijk worden voor het distribueren van cannabismedicijnen.

Tammy Smitham, de persvoorlichter van Shoppers Drug Mart, zegt het zo: “Apothekers zijn medicatie-specialisten en ze spelen een belangrijke rol in het voorschrijven en monitoren van medicatie om de veiligheid en optimaal gebruik te waarborgen. Wij geloven dat de verdeling van medicinale marihuana via apotheken, net als voor andere medicijnen geldt, de veiligste optie is.”

Wiet voor de massa

Maar de implicaties achter deze mogelijke superdeal zijn nog groter dan alleen het mediwietverhaal. De Canadese regering werkt aan een volledig einde van het wietverbod en daarvoor in de plaats komt straks een gereguleerde marktplaats, waar de burgers (ook recreatieve!) wiet kunnen kopen net zoals ze nu bier kopen. Door nu al de bal te laten rollen positioneert Shoppers Drug Mart zichzelf als 1 van de eerste winkelketens in Canada die wiet gaat verkopen aan de massa.

In tegenstelling tot bij de Amerikaanse medical marijuana dispensaries (zeg maar de wietapotheken) zullen er in de Canadese apotheken weinig toppen – raw cannabis noemen ze dat in Noord-Amerika, of whole plant cannabis – te zien zijn straks. Wel komt er een variëteit aan oliën en andere eetbare wietproducten in de schappen te liggen.

Wijzigingen binnen politiek

Voordat deze apotheekgigant mediwiet kan aanbieden zijn er nog wat politieke hobbels te nemen. Zo moet Shoppers Drug Mart om te beginnen een vergunning krijgen voor de distributie van Health Canada (zeg maar het ministerie van Volksgezondheid daar). Maar voordat dit ooit zal kunnen gebeuren zal de regering haar distributiebeleid moeten veranderen, anders is de entree van een retailer op de cannabismarkt sowieso onmogelijk.

Het is inmiddels ook wel een gerechtvaardigde vraag of wij als ‘old school cannabisliefhebbers en/of medicinale wietgebruikers’ wel zo heel blij moeten zijn met de komst van dit soort gigantische commerciële bedrijven op het (wiet)speelveld… Bedoel; zit jij echt te wachten op een Kruidvat of Etos die wiet als een soort eenheidsworst a la aspirine verkoopt?!

 

(advertentie)