(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Elf dappere actievoerders van Justice for Johan sloten zich afgelopen zondag 3 uur lang op in een ‘Thaise cel’ in Tilburg. Dit deden ze uit solidariteit met Johan van Laarhoven (55) die vanwege dubieuze praktijken van Justitie in Nederland al twee jaar onder erbarmelijke omstandigheden in zo’n cel in Thailand vastzit…

johan en tukta

Johan en Tukta in gelukkigere tijden…Foto: Justice for Johan

Johan van Laarhoven richtte coffeeshopketen The Grass Company op, maar verkocht in 2011 zijn aandelen om in Thailand te gaan pensioneren. Daar trouwde hij met zijn Thaise vrouw Tukta die nu tevens ook vastzit. Niet lang daarna deed de politie invallen bij The Grass Company, waarbij overigens niks gevonden werd. Johan werd verdacht van het witwassen van geld (20 miljoen euro), maar verdiende dat geld gewoon met zijn coffeeshops en opereerde onder het gedoogbeleid (en dus legaliteit).

Gedoogbeleid?

Vervolgens stuurde het Openbaar Ministerie aan hun collega’s in Thailand een ‘verzoek om informatie’, waarin Johan als een soort drugsbaron werd beschreven die drugsgeld witwast naar Thailand. Maar in plaats van uitgeleverd te worden aan Nederland (daar werd hij tenminste beschuldigd) werden Johan en zijn vrouw Tukta in Thailand en volgens Thaise maatstaven berecht. Johan kreeg 102 jaar, waarvan hij minstens 20 jaar moet uitzitten, Tukta kreeg 12 jaar wegens medeplichtigheid. De omstandigheden in Thaise cellen zijn mensonterend.

Justice for Johan

thaise cel johan

Onder deze omstandigheden moeten Johan en Tukta hun dagen doorbrengen… Foto: Justice for Johan

De stichting Justice voor Johan vecht om Johan vrij te krijgen door aandacht te vragen voor zijn erbarmelijke situatie. Afgelopen zondag deden ze dat door zichzelf in een nagemaakte Thaise cel op te sluiten. De cel plaatsten ze voor het filiaal van The Grass Company aan de Spoorlaan in Tilburg.

Al deze aandacht is niet zonder succes, want de zaak-Johan heeft inmiddels Den Haag al bereikt. Tweede Kamerleden van zes partijen hebben aan minister van der Steur gevraagd om actie te ondernemen. CNN (Cannabis News Network) maakte een reportage over Johan én een over de hypocrisie van het Nederlandse gedoogbeleid waarin Johan ook aan bod kwam.

Petitie

Ondertussen heeft Johan in Thailand zelf ook meerdere malen geprobeerd om de Nederlandse overheid op de hoogte te brengen van zijn afschuwelijke situatie. Hij schreef een brief naar de Volkskrant waarin hij oproept het gedoogbeleid af te schaffen en wiet te legaliseren en een andere naar koning Willem Alexander.

Op de website van Justice for Johan staat een petitie om Johan een eerlijk proces op Nederlandse bodem te geven. Deze staat nog altijd open. Wil je hem tekenen, wat je natuurlijk zeker wil, dan kan dat hier.

Openingsfoto: Justice voor Johan
(advertentie)