(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het duurde veertig jaar voordat er ergens anders op de wereld ook coffeeshops kwamen, maar eindelijk is het zover. De Amerikaanse staat Alaska gaat speciaal de wet wijzigen zodat er vanaf volgend jaar ruimtes mogen komen bij de wietwinkels waar consumenten hun gekochte cannabis mogen gebruiken!

Legale recreatieve wiet

Zoals jullie weten hebben de inwoners van Alaska vorig jaar gekozen om cannabis te legaliseren, en dan bedoelen we dus de recreatieve wiet. Zelfs de voormalig gouverneur en Republikeins presidentskandidaat Sarah Palin verklaarde onlangs nog voor legalisering van cannabis te zijn. De Marijuana Control Board  ziet toe op de regulering van wiet in Alaska. Grotendeels volgt men daarbij hetzelfde model als in Colorado, Oregon en Washington: er komen 4 verschillende licenties voor verkoop, teelt, verwerking en testfaciliteiten.

Anders dan Colorado

Binnenkort 'Nederlandse taferelen' in Alaska, nu ze daar toestaan dat er coffeeshops komen

Binnenkort ‘Nederlandse taferelen’ in Alaska, nu ze daar toestaan dat er coffeeshops komen [foto: Steven Bostock / Shutterstock.com]

Maar er is dus 1 groot verschil: als eerste staat gaat Alaska de consumptie van recreatieve wiet toestaan op de plekken waar het ook verkocht wordt! Publiek blowen is in alle anders staten verboden, daar moet je het dus thuis in de privésfeer doen. Maar de inwoners van Alaska mochten meepraten over de regulering en zij gaven duidelijk aan dat ze ook ‘coffeeshops’ wensen. probleem was dus alleen de oorspronkelijk aangenomen wietwet die zegt dat ‘publieke consumptie door personen van 21 jaar en ouder verboden is’.

Welnu, daar heeft de Marijuana Control Board dus wat op gevonden. Ze hebben vorige week een maatregel aangenomen die het wel mogelijk maakt dat blowers hun wiet ter plekke mogen consumeren. Heel slim hebben ze daarbij de definitie veranderd van wat er onder ‘publieke consumptie’ moet worden verstaan. Wanneer de winkeliers die met vergunning cannabis verkopen een aparte ruimte maken, los van de plek waar de wiet verkocht wordt dus, en deze ruimtes vallen dan niet langer onder de publieke ruimte!

Coffeeshops in Alaska

Hoewel cannabis social clubs – die spontaan tevoorschijn kwamen in Alaska nadat de legalisering was aangenomen, maar allemaal door de autoriteiten verboden zijn sinds augustus dit jaar – nog steeds niet toegestaan worden, komen er dus wel ruimtes die wij gerust als een soort coffeeshop kunnen omschrijven. “Wanneer je kijkt naar de alcohol consumptie business zie je cafés, restaurants en andere plekken waar je mag drinken”, verklaart voorzitter  Bruce Schulte van de wietraad. “En er was een aanzienlijk grote vraag van het publiek naar faciliteiten voor cannabisgebruik.”

Met het toestaan van toch min of meer openbare gelegenheden waar je kan blowen is er opnieuw een flinke stap in de goede richting genomen, menen Amerikaanse cannabisactivisten. Een nieuwe stap weg van het simpelweg verbieden van wiet bedoelen ze dus, mogelijk gemaakt omdat privéondernemingen niet langer gezien worden als publieke ruimte. Het voorstel moet nog naar de juridische commissie van de staat en daarna ondertekend worden door gouverneur Byron Mallot en dan is het zover: ook buiten Nederland zijn er coffeeshops!

[openingsfoto: Atomazul/Shutterstock]
(advertenties)