(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

‘De straatdealers zijn weg!’ Met een uitroepteken achter de belangrijkste conclusie dus van de tussentijdse evaluatie van het afschaffen van de wietpas in Eindhoven. Burgemeester Rob van Gijzel is maar wat tevreden over dit besluit drie maanden geleden. Sinds iedereen weer welkom is in de coffeeshops is de overlast verdwenen, samen met de straatdealers.

‘Eindhoven euforisch over toelaten toeristen in coffeeshops’, bericht Omroep Brabant zelfs. Het is toch werkelijk waar lang geleden dat we zulke positieve berichtgeving over coffeeshops hebben mogen begroeten. Watskeburt?

Ingezetenencriterium

shutterstock_283095962

Het is weer rustig in Eindhoven nu de coffeeshops weer iedereen mogen bedienen en de straatdealers opgehoepeld zijn [foto: Alexander Tihonov / Shutterstock.com]

Nou, op 15 juli van dit jaar schafte de gemeente Eindhoven het ingezetencriterium af, vooralsnog voor een proefperiode van een half jaar. De reden daarvoor was simpel: sinds alleen nog mensen uit Eindhoven zelf in de plaatselijke coffeeshops mochten kopen – en Belgen, Fransen en mensen van buiten de Lichtstad dus niet – was er sprake van straatoverlast. Nogal wiedes natuurlijk, want de straatdealers zagen hun kans schoon en die verkopen ook nog eens regelmatig allerlei harddrugs ook. Tot deze zomer dus, toen burgemeester Rob van Gijzel (PvdA en 1 van de initiatiefnemers ook van het Joint Regulation-plan trouwens) besloot dat het genoeg was geweest met de wietpas. Sindsdien is iedereen weer welkom en dat werpt niet alleen in de kassa’s van de coffeeshops zijn vruchten af!

Rust wedergekeerd

In een brief van de burgemeester aan de gemeenteraad worden de eerste resultaten bekendgemaakt van de test. En die zijn dus uitsluitend positief, wat eens te meer duidelijk maakt dat de ideeën van minister Opstelten destijds als de bekende tang op het varken sloegen (de wietpas was er slechts 1 van trouwens). In een tussentijdse evaluatie concludeert men nu dus dat de straatoverlast verdwenen is en dat de straatdealers hun biezen hebben gepakt.

Eindhoven baseert zich hierbij niet op de officiële registratie van overlast door de politie, want die maakt geen onderscheid in de oorzaken van straatoverlast. Maar de wijkagenten en buurtcoördinatoren die zijn ondervraagd zijn helder: het is weer rustig in Eindhoven! Vanaf het moment in juli dat iedereen weer in de shops mocht. Burgemeester Van Gijzel heeft dus goed gehandeld. “Onze vrees, dat straatdealers met andere drugs dan alleen cannabis het straatbeeld blijven bepalen, is gelukkig niet uitgekomen. De straatdealers zijn weg!” schrijft hij.

Waarbij we dus al voorzichtig kunnen concluderen dat van afstel uitstel komt en de wietpas nooit meer in Eindhoven zal terugkeren.

[openingsfoto: Alexander Tihonov / Shutterstock.com]
(advertenties)