(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het Australische mediwiet bedrijf, PhytoTech, is donderdag als eerste de ASX  – nationale beurs van Australië – opgegaan. Ze wilden dat al voor de kerst doen, maar ze moesten eerst zekerheid geven aan de ASX over de legaliteit van hun producten.

Het bedrijf uit Perth heeft afgelopen jaar al 5,9 miljoen dollar (20 cent per aandeel) bij elkaar geschraapt. PhytoTech wil medicinale cannabisproducten en behandelingsmethoden ontwikkelen om patiënten met chronische pijn te helpen.

Vakantie-inzicht

Ross Smith met wietplantjes

Ross Smith met wietplantjes in Israël. Foto: Supplied

De oprichter van het bedrijf, Ross Smith (51), zegt dat zijn interesse in mediwiet kwam nadat hij op zijn 25ste zijn rug had gebroken. Totdat hij achter in de veertig was bleef hij hier last van hebben en al die farmaceutische pijnstillers deden hem niets. Toen hij met een wietrokende vriend op vakantie was in de natuur, ging er een nieuwe wereld voor hem open. “Na drie dagen elke avond een blowtje te doen, kwam ik erachter dat ik mijn medicijnen niet meer nodig had.”

Kweek is elders

Vanwege de (voorlopig) nog illegale status van marihuana in Australië, zullen de wietsoorten gekweekt worden in Californië en Uruguay. Vervolgens worden hun producten verkocht aan landen met gereguleerde legale cannabis, zoals Israël, delen van de VS en een aantal Europese landen. De Australian Medical Association geeft toestemming voor het gebruik van medicijnen die afgeleid zijn van cannabis, maar de plant zelf en olies zouden verboden moeten blijven, vinden ze.

Yissum

nimbin winkels

Nimbin in New South Wales wordt gezien als een heiligdom voor (recreatieve) cannabis in Australië.

Inmiddels is het bedrijf ook een samenwerking aangegaan met het Israëlische ontwikkelingsbedrijf Yissum, dat ruim 8000 registreerde patenten heeft. “Yissum staat vooraan op de markt wat betreft product- en technologieontwikkeling”, zegt Peter Wall van PhytoTech. Eén van de voorzitters van PhytoTech is de Israëlische mediwietpionier- en activist Boaz Wachtel.

Stand van zaken

Op dit moment zijn de Australiërs nog bezig met overleggen over de legalisering van medicinale cannabis. Begin dit jaar schreven we al over een wetsvoorstel waarmee het toch zou moeten lukken. Er is volgens politici genoeg animo voor. In februari wordt er gestemd en gaan we zien of Australië ook toegevoegd kan worden aan de groeiende lijst van landen met legale medicinale wiet.

Volgens Ross Smith gaat die legalisering echter helemaal niet binnenkort gebeuren. “Het is vooral praten. Ik kan ze veertig jaar aan onderzoeken geven als ze daar behoefte aan hebben. Er zijn zieke Australiërs die het NU nodig hebben”.

 

 

(advertenties)