(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Senatoren en parlementsleden in Australië hebben een wetsvoorstel ingediend wat moet leiden tot landelijke legalisering en regulering van medicinale cannabis. Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen burgers er in februari al over gaan stemmen!

De indieners van het wetsontwerp zijn Richard Di Natale van de Green Party, Melissa Parke van de Labor Party en Sherman Stone, een parlementaire ‘backbencher’. Ook de regerende partij Coalition toont interesse. Kamerlid Warren Entsch van de Coalition verwacht niet dat er veel (grote) partijen zijn die het wetsvoorstel zullen afkeuren. “Het is één van mijn goede voornemens voor dit jaar om er voor te zorgen dat die wet er komt”, verklaart hij.

Landelijke support

polEntsch kan zo maar gelijk hebben. Vanuit alle hoeken van de Senaat en het parlement komen er steunbetuigingen. De push voor de legalisering van mediwiet heeft alle partijen verenigd op landelijk niveau. Australië bestaat uit een aantal regio’s, die elk een redelijk groot zelfbestuur hebben. De wetten op het gebied van zowel medicinale als recreatieve wiet kunnen heel verschillend zijn per staat. Het is best wel baanbrekend dat vergeleken met de VS federale regeringsleden opstaan voor deze goede zaak.

Experimenten

De regering wacht op dit moment nog op de uitkomsten van experimenten met mediwiet in de staat New South Wales, waar Sydney in ligt. In deze experimenten is 9 miljoen dollar gestoken. Kinderen met epilepsie, kankerpatiënten en patiënten met andere terminale ziektes krijgen cannabis voorgeschoteld. Premier Tony Abbott heeft eerder al zijn steun betuigd aan dit initiatief.

Kwestie van geduld

Nu is het slechts een kwestie van geduld voordat het straks in alle staten kan. En wellicht is medicinale cannabis ook een oplossing voor de problemen van de Aboriginal bevolking, die een al een minder hoge levensverwachting heeft dan de gemiddelde Australiër en waar werkloosheid, alcoholisme en huiselijk geweld epidemieën lijken te zijn. Al zal het nog wel even duren voordat je ook voor die kwalen wiet op recept kan gaan afhalen…

 

(advertentie)