(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het farmaceutische cannabisgeneesmiddel Sativex wordt in tientallen landen erkend als medicijn om de symptomen van multiple sclerose te verlichten. De Britse fabrikant wil ook graag als pijnbestrijder bij kanker voorgeschreven worden, maar een ‘fase 3 proef’ op dat gebied is mislukt.

Sativex is een mondspray gebaseerd op cannabis. Het is een ontzettend duur medicijn ook, dus het is goed dat er uitgebreid getest wordt voordat het wordt voorgeschreven aan patiënten. Binnen kringen van cannabisten wordt er openlijk getwijfeld aan het nut van Sativex; immers het origineel – de wietplant zelf zeg maar – is niet alleen veel goedkoper maar ook effectiever als medicijn volgens veel patiënten. Bovendien vinden veel mensen het onverdraaglijk als ‘ons’ wietplantje in de vorm van patenten en farmaceutische medicijnen gegoten wordt…

SativexSativex of placebo

Die sceptici zullen dus blij zijn met de slechte resultaten van een ‘fase 3 klinische proef’ die er onlangs met het geneesmiddel Sativex gehouden is. Het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals wil ook graag als pijnbestrijdingsmiddel erkend worden bij kanker, naast de al goedgekeurde toepassing om de symptomen van MS te verlichten. Daarvoor is succes bij klinische proeven uiteraard een vereiste. Maar vorige week gaf het bedrijf zelf toe dat het zo’n test niet gehaald heeft. Deelnemers aan de klinische proef kregen 3 tot 10 keer per dag de Sativex-spray of een placebo, vijf weken lang. Helaas rapporteerden de Sativex-klanten een statistisch irrelevant verschil in pijnverlichting vergeleken bij de placebo-patiënten.

GW maakt zich nog geen zorgen

De teleurstellende testresultaten zorgden vorige week in eerste instantie voor een flinke koersdaling op de beurs voor aandelen GW Pharmaceuticals. Die staan sinds 2013 genoteerd aan de beroemde Nasdaq-beurs op Wall Street. Later herstelde de koers zich weer, nadat het bedrijf een veelbelovende update gaf over een ander cannabismedicijn: Epidiolex, wat epilepsie bij kinderen behandelt. Maar ook over Sativex blijft GW hoopvol, ondanks de mislukte test, zo maakte topman Justin Gover bekend.

(advertentie)