(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Waar PvdA’er Paul Depla zo’n beetje de verstandigste burgemeester is wat betreft cannabis, daar is zijn CDA-collega Luc Winants zo’n beetje de domste. Het kan verkeren daar in Limburg. Maar met uitspraken als “Ik denk dat de vraag heel erg gestimuleerd is door het enorme aanbod”, verdient hij bovenstaande kop ten volle.

Natuurlijk speelt de politieke kleur een rol. Het CDA bestaat nu eenmaal voor een groot deel uit moraalridders en die zijn uit bezorgdheid voor hun medemens over het algemeen tegen drugs (*proest). Maar toch, dat geeft je nog niet zomaar het recht – zeker niet als je potverdikkie burgemeester bent en dus boven de partijen behoort te staan – om echt domme dingen over de wietteelt en georganiseerde criminaliteit te blèren. Maar daar trekt burgemeester Luc Winants van Brunssum zich mooi niets van aan, zo laat hij duidelijk zien in een interview met dagblad De Limburger. We nemen even een paar uitspraken van de beste man met jullie door.

Het raadhuis in Brunssum, waarvan uit burgemeester Winants de scepter zwaait

Het raadhuis in Brunssum, waarvan uit burgemeester Winants de scepter zwaait

3 maanden je huis uit bij wiet

Eerst nog even de aanleiding voor het interview dat onder de fijne kop ‘Tot hier en niet verder’ tot ons gewone stervelingen komt. In het Limburgse Parkstad – zes gemeenten hier althans – word je zonder enig pardon 3 maanden je huis uitgezet als je wiet kweekt en betrapt wordt, ongeacht of je nou kinderen en huisdieren hebt en het wel of niet een huurhuis betreft. Reguleringsvoortrekker Paul Depla, burgemeester van Heerlen, doet hier niet aan mee: daar krijg je nog eerst een waarschuwing, maar in Landgraaf, Brunssum, Onderbanken, Voerendaal, Nuth en Simpelveld vlieg je zonder pardon de straat op, ook als het je eigen koopwoning betreft!

En burgemeester Luc Winants loopt trots voorop bij dit zero-tolerance beleid. Vorig jaar bijvoorbeeld spijkerde hij al 15 panden dicht in Brunssum, een plaats met 30.000 inwoners. Hij nodigt de wietkwekers ook allemaal uit voor een persoonlijk gesprek op zijn werkkamer en ze krijgen een gemeentelijke brief toegestuurd. Winants vertelt wat daar in staat: “Hou er rekening mee dat wij binnen een jaar, onaangekondigd, op de stoep staan om te kijken of u niet opnieuw in de fout bent gegaan.”

Stalinistische trekjes

Als mensen over hun kinderen beginnen begint de burgervader stalinistische trekjes te vertonen. In De Limburger zegt hij hierover: “U begint over uw kinderen, antwoord ik dan. Maar u hebt in uw woning wel een levensgevaarlijke installatie laten aanleggen. Als er brand was uitgebroken, hadden diezelfde kinderen groot risico gelopen. En die van uw buren ook! Hoe haal je het in je hoofd om het leven van je kinderen zó op het spel te zetten!?” Waarbij de burgemeester dus voor het gemak maar aanneemt dat iedere wietkweker – allemaal, zonder uitzondering – levensgevaarlijke installaties gebruikt om te kweken. Pertinente onzin natuurlijk, want dan zouden er dagelijks meerdere wietrampen plaatsvinden in dit land… Nog los van het feit dat ook wietkwekers volgens ons best in staat zijn om heel veel van hun kinderen te houden en uitsluitend het beste met hen voorhebben.

Aanbod creëert de vraag…

CDA-burgemeester Luc Winants: "Strenger straffen a.u.b."

CDA-burgemeester Luc Winants: “Strenger straffen a.u.b.”

De burgemeester zegt vervolgens nog dat iedereen kweekt, niet alleen de lagere sociale klassen, bijvoorbeeld “omdat ze vier keer per jaar op vakantie willen”. Over het gedoogbeleid heeft Luc Winants natuurlijk ook een stevige mening. Dat is te ver doorgeschoten en we moeten eerst grote schoonmaak houden, voordat we aan regulering kunnen denken. Op zich kan je hiermee nog wel leven maar dan komt het echt domme werk: “Ik denk dat de vraag heel erg gestimuleerd is door het enorme aanbod. De politie stelt andere prioriteiten en mist sowieso de mankracht.”

Welja, nu al gaat er driekwart (!) van de politie-inzet naar drugs en het helpt geen zier. Maar nog erger is natuurlijk het idee dat er veel geblowd wordt OMDAT er wiet is. Als deze theorie zou kloppen zou het hele volk ook al lang aan de heroïne, cocaïne en xtc moeten hangen en zouden we allemaal gokverslaafd zijn (want daar is ook genoeg aanbod van allemaal), maar dat is niet zo en het is zelfs nog sterker: in Nederland valt het juist heel erg mee met drugsverslavingen ten opzichte van praktisch alle buitenlanden…

Klassieker: overheid is te soft

Burgemeester Winants babbelt zo nog even door en sluit af met een klassiekertje: er wordt te soft opgetreden tegen drugs. We citeren De Limburger: “Ik vind ook dat wij in Nederland niet streng hebben vervolgd: de straffen zijn laag, de pakkans is beperkt. De overheid moet af en toe corrigeren. Maar men laat ons stikken.” Waarmee de burgervader van Brunssum dus eigenlijk zegt dat Nederland de stompzinnige en internationaal failliet verklaarde War on Drugs nog niet hard genoeg voert; we moeten strenger straffen! Dat dit nog nooit in de geschiedenis heeft geleid tot een succes (denk aan de drooglegging in de USA bijvoorbeeld), vergeet hij voor het gemak. Net als de draconische geldboetes die wel en veelvuldig aan wietkwekers worden opgelegd – de ontnemingsvorderingen in het kader van de Pluk-ze wetgeving.

En het feit dat je dus zonder enig mededogen 3 maanden onder de brug mag gaan slapen met vrouw, kinderen en hond als je het waagt om plantjes te kweken die iemand wel eens zou kunnen oproken…

(advertenties)