(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In Nederland en België gebeurt niks met ‘420’, de globale cannabisfeestdag op 20 april. In andere landen was het wel bal, zoals in de VS. En in Londen, waar duizenden blowers samen kwamen in het beroemde Hyde Park en 53 van hen werden gearresteerd.

420 in Denver, Colorado

[foto: website The Denver Post]

420 in Denver… [foto: website The Denver Post]

Het allergrootste 420 wietfestijn is natuurlijk de jaarlijkse High Times Cannabis Cup/420 rally in Denver, hoofdstad van zelfbenoemd wietparadijs Colorado. En hoewel de autoriteiten het uitdelen van gratis wiet samples en edibles hadden verboden, weerhield dit de mensen in de VS niet om massaal af te reizen naar Civic Center Park. Volgens de organisatie kwamen er dit jaar liefst 125.000 cannabisten op het gebeuren af, een absoluut (wereld)record! En hoewel het officieel ook in Denver verboden is om in het openbaar wiet te consumeren, schreef de politie toch maar 160 boetes uit op zaterdag en zondag. Ook in veel andere steden in de VS en Canada stonden wietkwekers, funblowers en mediwiet-patiënten stil bij 420, veelal zonder enige wanklank.

420 in Hyde Park, Londen

[foto: website The Daily Mail]

En 420 in Londen… [foto: website The Daily Mail]

Dat was in Groot-Brittannië dan weer even anders, want daar kon de uitgerukte politie het niet nalaten om mensen te arresteren die openlijk hun wiet rookten. Soms met enig fysiek geweld werd daar een einde aan gemaakt. En waar Amsterdam matrixborden inzet om te waarschuwen voor dodelijke witte heroïne die als cocaïne verkocht wordt, daar zetten ze in Londen de tekst ‘Possession of cannabis is illegal’ op de lichtbakken. Niet dat dit een drol uitmaakt, want ook deze 20ste april kwamen er weer duizenden blowers naar het fameuze Hyde Park, en staken daar in alle vrede en openheid de brand in hun joints. Zoiets kan de politie natuurlijk niet waarderen en dus werden er in totaal 53 mensen gearresteerd wegens ‘blowen in het openbaar’. Ook in Manchester en Glasgow waren er 420-manifestaties.

De vraag is dus wanneer wij in de Lage Landen wakker worden en meedoen met de jaarlijkse cannabisfeestdag 420, want zo relaxed en gemoedelijk is het hier nu ook niet meer dat we ons helemaal nooit ergens druk over hoeven maken…

 

(advertenties)