(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Maandag publiceerde de overheid in Colorado een 147 pagina’s dik rapport over de effecten van legalisering van recreatieve cannabis, die in 2012 door de kiezers werd afgedwongen. Voornaamste conclusie is dat jongeren niet meer zijn gaan blowen doordat wiet legaal is. Dit in tegenstelling tot oudere consumenten.

Eerste op aarde met legale wiet

Het langverwachte overheidsrapport ‘Marijuana Legalization in Colorado: Early Findings‘ behandelt alle vragen en issues die je maar kan bedenken omtrent legalisering van cannabis. En terecht natuurlijk, want Colorado heeft nu eenmaal de eer om als eerste plek op aarde daadwerkelijk de gehele keten van kweken tot verkoop en consumptie gelegaliseerd te hebben. In 2012 kozen de kiezers ervoor en vanaf de eerste week van januari 2014 wordt er daadwerkelijk recreatieve cannabis verkocht in de staat. Medicinale wiet was er al langer legaal.

Scholieren niet extra aangemoedigd

shutterstock_169840487

De jeugd in Colorado gaan dus NIET meer cannabis gebruiken omdat die legaal is in de staat, zo blijkt uit een overheidsrapport

Een veelgehoord argument van tegenstanders is dat jongeren het verkeerde signaal zouden krijgen door legalisering van cannabis en massaal aan de wiet zouden gaan. Welnu, dat idee kan bij het oud vuil worden gezet zo blijkt. Liefst 40.000 scholieren in Colorado vulden anoniem een enquête in, zowel voor als na verkiezingen van 2012. Daaruit blijkt “geen significante verandering” bij kinderen onder de 18 jaar wat betreft wietgebruik in de afgelopen 30 dagen waarnaar gevraagd werd. Onder middelbare scholieren daalde de groep blowers zelfs van 23% in 2005 naar 20% in 2014 en bij kinderen jonger dan 13 jaar werd evenmin een significante verandering waargenomen.

Volwassenen blowen wel meer

Overigens is het wel zo dat jongeren in Colorado meer wiet gebruiken dan elders in de VS, zowel voor als na de legalisering. Maar terwijl er bij de jeugd nauwelijks sprake was van extra aanwas na de legalisering in 2012 blijkt dat bij volwassenen wel zo te zijn. Uit de cijfers van een nationaal drugsonderzoek blijkt dat in 2014 bijna een derde van de volwassenen in Colorado cannabis heeft gebruikt in de afgelopen 30 dagen, een stijging van 5% ten opzichte van het jaar voordat wiet legaal werd.

Rassenongelijkheid blijft probleem

In Colorado moeten de autoriteiten sinds drie jaar ook bijhouden wat de relatie is tussen cannabis en misdaadcijfers. Voorstanders van legalisering hadden gehoopt dat een gereguleerde wietmarkt zou resulteren in minder arrestaties, zodat de politie zich op belangrijker zaken zou kunnen richten.

En hoewel er zeker sprake is van een flinke daling in het aantal arrestaties, heeft legalisering geen einde kunnen maken aan de raciale ongelijkheden in de wetshandhaving, waarop drugshervormers eveneens vurig hoopten. Bijkomend probleem is dat veel politiekorpsen in Colorado worstelen om hun database wat betreft cannabisdelicten op orde te krijgen en als een standaard ontbreekt zijn harde conclusies niet echt mogelijk…

[foto’s: Doug Shutter/Shutterstock]

 

(advertentie)