(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na Onno Hoes werd justitiekanon Annemarie Penn-te Strake op 1 juli burgemeester van Maastricht. Maandag zat zij in het tv-programma Nieuwsuur om haar visie op cannabis en coffeeshops te delen. Kortgezegd verklaart ze het gedoogbeleid failliet, pleit voor de komst van cannabis social clubs en doet een oproep aan het ‘laffe’ Den Haag om het beleid te veranderen.

Social clubs in plaats van coffeeshops

m1Burgemeester Penn-te Strake pleit voor het afscheid nemen van de coffeeshop oude stijl, want ze “kan niet anders dan constateren dat het huidige gedoogbeleid failliet is”. Daarvoor in de plaats zou zij het liefste cannabis social clubs zien. Tegen Nieuwsuur zegt ze: “We moeten nieuwe vormen vinden. Ik denk bijvoorbeeld aan ‘cannabis social clubs’. Dat zijn clubjes volwassen mensen die goede cannabis telen, in kleine hoeveelheden voor recreatief gebruik.”

Den Haag moet in actie komen

Tegelijk roept ze echter ook dat alles daaromheen “heel hard moet worden aangepakt”, dus opnieuw is dit een visie zonder enige notie van de honderdduizend vredelievende en kleinschalige wietkwekers die Nederland naar schatting telt. Wat ze wel helder ziet is dat er niets zal veranderen aan het ‘failliete beleid’ zolang er niet iets gereguleerd wordt op het gebied van de commerciële wietteelt. “Als wij niet aan de teelt mogen komen, en dat kan op dit moment niet, blijft de situatie zoals het nu is. Den Haag moet in de benen komen.” Ze doet – en dat mag opmerkelijk genoemd worden voor een bestuurder – een oproep aan het kabinet Rutte om volgend jaar als Nederlandse EU-voorzitter is tot een andere en gezamenlijke drugsaanpak te komen!

Geen volledige legalisering

Maar wiet denkt dat wij in Annemarie Penn-te Strake nu eindelijk een warm voorstander van legalisering van cannabis hebben gevonden, heeft het toch mis. Helemaal vrijgeven komt ook in haar woordenboek helaas niet voor. “Het gebruik van cannabis is niet gewoon een grappig dingetje, maar een serieus probleem. Dat moet je niet zomaar vrijgeven. Er zitten risico’s aan. Reguleren draagt het meest bij aan de volksgezondheid.”

Meer informatie + Nieuwsuur-video

Wil je het volledige gemeentelijke softdrugs-rapport van Maastricht doorvlooien – ‘De tweede tussenbalans’ – dat kan door HIEROP te klikken. Je vindt er o.a. de cijfers over buitenlandse wietconsumenten in de stad.

Wil je het item met de burgemeester in Nieuwsuur terugkijken, klik dan op onderstaand fragment en je komt op de site waar de video te zien is:

m2[openingsfoto: Maëlick/Flickr]

 

(advertentie)