(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Of het nog een beetje lekker gaat met de verkoop van recreatieve wiet – blowen puur voor de lol dus – in Colorado, de eerste staat waar cannabis volledig legaal werd? Jazeker, in juni is er zelfs een nieuw verkooprecord gevestigd en werd er voor het eerst meer dan 50 miljoen dollar omgezet!

Vriend en vijand zijn het erover eens: de legale wietcijfers uit Colorado zijn uitstekend en blijven verbazen, ook na 20 maanden legalisering. Neem de laatste maand waarover officiële omzetcijfers bekend zijn gemaakt: juni.

Hoogste maandomzet ooit voor funwiet

c-1De wietwinkels in Colorado – met 5,5 miljoen inwoners maar een klein staatje in Amerika eigenlijk – deden in juni de beste zaken tot dusver. In totaal ging er voor 50,1 miljoen dollar recreatieve wiet over de toonbanken, een stijging met 7,6 miljoen ten opzichte van de maand mei en dus een nieuw record bovendien!

Ook de verkoop van medicinale cannabis via de dispensaries (apotheken) zat in juni in de lift: er werd 2,8 miljoen dollar meer aan mediwiet omgezet dan in mei, zodat het totaal uitkwam op 35,2 miljoen, de hoogste score van dit jaar.

Belastingdienst vaart er wel bij

Het zijn niet alleen de cannabisondernemers (omzet) en blowers (kwaliteit) die wel varen bij de bloeiende wietmarkt in Colorado, ook de staatskas profiteert volop van de groene bedrijvigheid. Wat heet, er zijn liefst drie verschillende belastingen die op elke cannabistransactie van pas zijn: de standaard BTW van 2,9%, een speciale wietbelasting van 10% en een accijnstarief van 15%.

Onderwijs profiteert ook mee

In de recordmaand juni kon de staat Colorado zodoende 9 miljoen dollar belastinginkomsten bijschrijven voor de recreatieve wiet en nog eens 1,85 miljoen uit de medicinale cannabisverkoop. In totaal levert de eerste helft van dit jaar de staat al 60,7 miljoen dollar belastinggeld op. Volgens de wet gaat een stevig deel daarvan naar de verbetering van het onderwijs. In de eerste zes maanden tot dusver al 16,6 miljoen dollar, en dat is geen kattenpis want in het hele jaar 2014 ging er via de wietbelasting 13,3 miljoen naar het onderwijs…

 

(advertenties)