(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Begin dit jaar schreven we al over de schrijnende zaak van Jeff Mizanskey, die levenslang in de gevangenis zit na 3 wietovertredingen in de staat Missouri. Deze week werd bekend dat ie parole krijgt en vrijkomt, na 21 jaar gevangenisstraf. Maar de cijfers qua arrestaties en schade van het wietverbod in de VS blijven ronduit shockend!

De zaak van de 61-jarige Jeff Mizanskey – zie ook ons bericht hierover uit januari: ‘Jeff levenslang in de cel voor wiet‘ – was 1 van de meest misselijkmakende in Amerika en misschien wel in de hele wereld. Na drie relatief lichte en niet-gewelddadige overtredingen vanwege cannabis in de staat Missouri verdween hij in 1993 voorgoed achter de tralies, in het kader van de daar geldende ‘3 strikes = out’-regel. Ofwel: drie overtredingen en je vliegt levenslang de bak in, zonder kans op vervroegde vrijlating.

Eindelijk voor de parole board

Jeff komt na 21 jaar gevangenisstraf eindelijk vrij

Jeff komt na 21 jaar gevangenisstraf eindelijk vrij

Meer dan 400.000 boze landgenoten van de arme Jeff hadden de petitie ondertekend, die zijn zoon Chris had opgestart om zijn vader vrij te krijgen: Clemency to Jeff Mizanskey: Life without parole for marijuana. Maar pas nadat gouverneur Jay Nixon van Missouri in mei van dit jaar zijn straf verlichtte, kwam Jeff in aanmerking voor vervroegde vrijlating (parole heet dat in de VS). Daarvoor bestond deze mogelijkheid voor hem niet omdat ie werd aangemerkt als een ‘herhaalde en onverbeterlijke drugscrimineel’. Een stempel dat hij te danken had aan de beruchte three strikes law, en die omstreden wet is vorig jaar afgeschaft in de staat Missouri.

Afgelopen donderdag verscheen Jeff dan eindelijk voor de eerste keer sinds 1993 voor de Missouri Department of Corrections en die kende weinig twijfels: Jeff mag nog deze maand naar huis! Uiteraard zijn vrienden, familie en activisten opgetogen over dit nieuws. “We willen iedereen laten weten hoe dankbaar we zijn voor alle steun die we hebben ontvangen gedurende deze hele beproeving”, meldde de Free Jeff Mizanskey Facebook-pagina.

Wietverbod catastrofaal voor Verenigde Staten

w-1Wietovertredingen – merendeels gaat het slechts om bezit van cannabis – zijn in de VS goed voor ongeveer de helft van alle drugsgerelateerde misdrijven. Volgens een recent rapport van de American Civil Liberties Union was 88% van de acht miljoen wietarrestaties tussen 2001 en 2010 voor uitsluitend bezit. In 2011 waren er meer arrestaties voor wietbezit dan alle andere gewelddadige misdrijven bij elkaar opgeteld, aldus een FBI-rapport. En dat niet alleen, de drugswetten zijn ook ronduit racistisch, want zwarten lopen 4 keer zoveel risico gearresteerd te worden dan blanken (terwijl ze ongeveer evenveel blowen).

Dat alles duurt tot op de dag van vandaag voort in de VS (met uitzondering wellicht van de paar staten waar cannabis wel helemaal legaal is) en resulteert in markante cijfers. De VS is goed voor slechts 5% van de wereldbevolking, maar ook voor 25% van alle mensen wereldwijd die in de gevangenis zitten. De keiharde straffen voor (niet gewelddadig) wietbezit en handel hebben ertoe geleid dat er in 2013 ongeveer 490.000 mensen in de cel zaten voor drugsmisdrijven, tegenover ‘slechts’ 40.000 gevangenen in 1980…

En idioot veel geld wordt verspild…

Het is natuurlijk lastig om de menselijke schade te berekenen van al deze arrestaties en opsluitingen, waarvan sommige dus net als in Jeff’s geval decennialang. Maar volgens deskundigen kost het de staten en lokale overheden tussen de 10 en 20 miljard dollar per jaar om het verbod op cannabis te handhaven…

(advertentie)