(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Al eerder schreven we over de Mexicaanse drugskartels die het moeilijk hebben door de legalisering van wiet in de VS. Maar door de afname van illegale cannabis is er een toename van goedkope heroïne en crystal meth die over de grens wordt gesmokkeld…

De hoeveelheid illegale wiet die jaarlijks door de politie en douane in Amerika bij de grens met Mexico wordt onderschept is sinds 2011 met 37 procent verminderd. Wietconsumenten hebben nu beschikking tot kwalitatief goede wiet (zowel medicinaal als recreatief), waardoor de goedkope en minder sterke ‘brick weed’ uit het Mexicaanse Sierra Madre-gebergte overbodig is geworden.

Switchen

18414599

Vallei in de Sierra Madre

Vanwege deze ontwikkeling besloten de drugsboeren om meer papaverplanten te verbouwen, waaruit je de plakkerige bruinzwarte teer-heroïne kunt winnen. “Amerikaanse consumenten kunnen nu marihuana van hoge kwaliteit krijgen die in kassen wordt gekweekt”, zegt Raul Benitez-Manaut, een drugsoorlog-expert van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico. “Daarom switchen de drugskartels nu naar heroïne en meth”.

Makkelijk en goedkoop

Heroïnevangsten bij de Amerikaans-Mexicaanse grens zijn sinds 2009 verdriedubbeld, terwijl methvangsten verviervoudigd zijn. De stereotypes uit de serie Breaking Bad en de geheime laboratoria kloppen niet volgens de DEA. 90 procent van meth in de VS wordt gekookt in Mexico, waar de ingrediënten makkelijker te krijgen zijn. Volgens Lawrence Payne, een woordvoerder van de DEA, zijn de dagen van de Amerikaanse methlaboratoria geteld en is het product wat uit het gebied ten zuiden van de grens komt ‘superieur, goedkoper en meer puur’.

Coke risicovoller

Naast cannabis is ook de vraag naar cocaïne gedaald voor zowel gebruikers als drugskartels. Aan de grens werd er vorig jaar 11.917 kilo coke in beslag genomen, vergeleken bij 27.444 kilo in 2011. Cocaïne moet uit Zuid-Amerika worden gesmokkeld, wat veel risico’s met zich meebrengt. Dit in tegenstelling tot meth en heroïne, die in Mexico makkelijk en goedkoop geproduceerd kunnen worden en makkelijker te vervoeren zijn.

Burgersmokkelaars

grens san ysidro

Grensovergang bij San Ysidro, gezien vanaf de Mexicaanse kant

Een zorg bij de Amerikanen is dat steeds meer mensen die te voet de grens oversteken de drugs onder hun kleren verstoppen of ze in bepaalde lichaamsopeningen verstoppen (autsj…). “De criminelen proberen op te gaan in de menigte van brave burgers, dat is het moeilijke voor ons”, zegt Sidney Aki van de douane in San Ysidro, Californië. Douane-agenten bij de grensovergang maken naast honden gebruik van oude schroevendraaiers, waarmee ze tegen de banden en brandstoftanks van auto’s slaan om te horen of er mogelijk drugs in zitten.

Speld in een hooiberg

Het doorzoeken van de duizenden of zelfs miljoenen auto’s en trucks op drugs is gelijk aan het zoeken naar een speld in een hooiberg. Tegenwoordig zit het verstopt in dashboards, in zuurbestendige capsules in accu’s. Een keer zat er zelfs vloeibare crystal meth in de ruitenvloeistof van een in beslag genomen auto.

Dominantie

Mexicaanse drugskartels hebben nu de hele Noord-Amerikaanse drugsmarkt in hun zak sinds de Colombianen grotendeels uitgespeeld zijn. Zij zijn verantwoordelijk voor drugssmokkel vanuit Zuid-Amerika, door hun buurlanden in Midden-Amerika naar de VS, Canada en de rest van de wereld. De handel in crystal meth en heroïne vanuit Mexico is vooral het werk van de Sinaloa-kartel, op dit moment de grootste misdaadbende van het land.

Toename heroïnemisbruik VS

Er zijn naar schatting 600,000 heroïnegebruikers in Amerika, wat drie keer zoveel is als vijf jaar geleden. Maar waarschijnlijk zijn dat er volgens Payne nog veel meer, aangezien er 10 miljoen mensen verslaafd zijn aan pijnstillers. Om hun afkickverschijnselen van opiaten te verminderen, schakelen veel gebruikers over op goedkope heroïne. Het type mensen dat gebruikt verandert ook, zegt Phil Herschman, hoofd van de CRC Health Group die 170 behandelingscentra heeft in 30 staten. “We zien het bij huisvrouwen die eerst verslaafd waren aan Vicodin en bij jongeren die het eerst snoven omdat het veilig was en het nu inspuiten. Je kan je niet eens voorstellen hoe dit families uit elkaar scheurt, het is vreselijk.”

(advertenties)