(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dat het met cannabis nog lang niet allemaal pais en vree is in Amerika, bewijst het tragische verhaal van Fate Vincent Winslow. Deze 41-jarige dakloze man uit Louisiana moet levenslang in een cel zitten voor 20 dollar wiet!

Terwijl je in Colorado, Washington, Alaska en Oregon legaal kunt blowen zoveel als je wil en in 23 staten medicinale marihuana gelegaliseerd is, zijn er ook nog staten in de VS waar ze old school keihard zijn tegenover wiet. Zoals Louisiana dus, een staat met nog geen vijf miljoen inwoners in het diepe, conservatieve zuiden. Voorbeeld? Op het kweken van wiet staat – ongeacht de hoeveelheid! – de eerste keer dat je gepakt wordt 5 tot 30 jaar gevangenisstraf. Bij een tweede keer wordt dat 10 tot 60 jaar en als je aan een minderjarige verkoopt 45 tot 90 jaar cel!

Keiharde straffen in Louisiana

bdlp

Dit is het lot wat Fate de rest van zijn leven te wachten staat: dwangarbeid en gevangenis…

Maar ook het bezit van wiet wordt knetterhard bestraft. Wanneer je betrapt wordt op een hoeveelheid van 60 lbs of minder (60 lbs = ongeveer 27 kilo), is het de eerste keer 6 maanden, de tweede keer 5 jaar en de derde keer 20 jaar. Bij grotere hoeveelheden worden de (minimum)straffen alleen maar hoger. En bij herhaalde overtredingen – dat hoeven niet per se drugszaken te zijn – is het vaak levenslang in een staat als Louisiana!

Twee zakjes wiet van 10 dollar

En dat is waarmee de dakloze Fate Vincent Winslow wordt geconfronteerd. Op 5 september 2008 had hij honger. Omdat hij ooit veroordeeld is voor een drugszaak (bezit coke) komt hij niet in aanmerking voor voedselbonnen van de staat, nog zoiets fijns in Amerika. Samen met zijn maatje, een man die ‘Perdue’ genoemd wordt, loopt hij echter in de val van undercover politieagent Jerry Alkire, die het voordoet alsof hij op zoek is naar wiet en een prostituee. Fate onderhandelt over zijn beloning als hij de man 2 zakjes wiet van een tientje (dime bags  genoemd in de VS) bezorgt. Ze spreken 5 dollar af.

Levenslang met dwangarbeid

Als de dakloze man terugkomt en de wiet afgeeft wordt hij gearresteerd. Zijn buddy Perdue niet. In het verleden heeft Fate al een en ander op zijn kerfstok gekerfd, o.a. inbraken en het bezit van cocaïne. Voor de 2 inbraken, beide zonder geweld, krijgt hij op zijn 17e drie jaar cel en later op zijn 26ste nog eens 8 jaar. Voor de coke moet hij 18 maanden zitten. Zes maanden nadat hij voor twee tientjes wiet heeft gehaald voor een undercover agent, veroordeelt de rechtbank de Afro-Amerikaanse man tot levenslang zonder de kans op vervroegde vrijlating en met de verplichting tot dwangarbeid…

(advertenties)