(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De Ultimate wietplant die de kweekkast voor 1 plant straks met toppen moet gaan vullen is deze week door Dokter Groen geselecteerd en over gepot in een mooie grote Air-Pot zodat ze zich optimaal kan ontwikkelen tot een mooie grote plant. Kortom: week #2 in de RollingStoned G-Kit. 

Hallo lieve lezers

Als Dokter groen test ik zoals jullie weten de nieuwe kweekkast van RollingStoned. Dat is een compacte en stijlvolle kweekkast voor 1 plant die je in principe gewoon in je woonkamer kwijt kunt. Er zit een afzuiger en koolstoffilter in zodat je geen last hebt van geur, en er hangt 220 Watt aan CFL (TL spaarlampen) verlichting in om de plant lekker te laten groeien. En bloeien!

GKIT2

De afgelopen week was de tweede week uit het leven van drie The Ultimate plantjes die ik in de kweekkast had laten ontkiemen. Om voor een beter lichtspectrum en betere temperatuur in de kast te zorgen, had ik tijdelijk twee lampen uitgeschakeld. De volle 220 Watt was nog niet nodig en door twee bloeilampen uit te schakelen hield ik 1 groei- en 1 bloeilamp over (de kweekkast komt met 3 bloeilampen en 1 groeilamp).

Grote Air-Pot voor een grote plant

Omdat ik voor 1 grote plant ga, heb ik een grote Air-Pot gekozen om de plant in te laten groeien. De kluit kan zich daarin goed ontwikkelen en zorgt ook voor een flinke buffer waardoor het risico op voedingsfouten nagenoeg nihil is. Omdat ik niet om de haverklap wil overpotten heb ik voor een Air-Pot gekozen. Dat zijn speciale potten met luchtgaten, en een wand in de vorm van een soort eierdoos. De speciale vorm zorgt ervoor dat wortels naar de luchtgaten groeien, waar ze door de lucht als het ware gesnoeid worden. Dit stimuleert de vorming van nieuwe wortels, zodat je een optimaal gevormde kluit krijgt zonder steeds te hoeven overpotten. Wil je meer weten over deze speciale potten, ga dan even naar bestgrowproducts.com/Air-Pot.

Links zie je de kluit, hij past precies in het gat doordat Dokter Groen eerst het plantje met pot en al had ingegraven. De wortels waren nog maar net aan de randen van de pot gekomen dus de plant heeft er geen idee van dat ie ooit in een klein potje is geweest.

Ik heb de pot gevuld met een mengsel van 50% voorbemeste aarde van Plagron, en 50% kokos van Canna voor extra luchtigheid. Om de plant te stimuleren om met zijn wortels op zoek te gaan naar voeding, heb ik in het midden een kuil gemaakt die omringd was met kokos. Daar heb ik het plantje met pot en al in gegraven zodat ik een gat over hield waar de kleine kluit precies in paste. Daarna was het een kwestie van de kluit voorzichtig uit de pot halen en zachtjes in het gat laten vallen. Als je zelf gaat overpotten, doe het dan twee dagen na een waterbeurt, een beetje een droge kluit laat zich makkelijker uit het potje halen.

Na het overpotten is dit het resultaat. Links in de RollingStoned G-Kit zie je nog een van de andere twee plantjes.

Toen het plantje eenmaal op zijn plek stond, heb ik het vanaf de onderkant (afgezuurd, pH 6) water gegeven en de bovenkant van de pot afgedekt met wit plastic. Dit zorgt ervoor dat het water niet meteen verdampt, en reflecteert het licht ook een stuk beter dan de donkere aarde. Daarnaast gaat het de blumatalgengroei op de aarde een beetje tegen. Algengroei op de aarde kan niet zo veel kwaad, maar in een hydrosysteem kan het funest zijn. Hoe dan ook, ik heb mijn aarde liever vrij van alg, dus zolang het bladerdek nog geen schaduw op de aarde werpt, laat ik het plastic er lekker op liggen.

Op de foto’s zie je ook een plastic fles uit de grond steken. Aan de andere kant van de fles zit een Blumat adapter, die heb ik vorige week meegenomen bij de growshop. Hij kostte me maar een paar euro en zorgt ervoor dat de aarde nooit te droog wordt. Handig, want dan hoef ik me nooit zorgen te maken of de plant wel genoeg water krijgt en ben ik minder snel geneigd om teveel water te geven. Als je de fles met water vult, geeft de Blumat adapter het water af aan de grond, maar alleen als dat echt nodig is.

Vol vermogen

Na het overpotten heb ik de plant een weekend met rust gelaten. En na het weekend was The Ultimate plant al een stuk gegroeid, zodat ik heb besloten dat het tijd werd om nu alle vier de lampen aan te zetten. De plant krijgt nu 220 Watt aan licht. Het rode licht van de drie bloeilampen zal wellicht voor wat strek gaan zorgen, maar dit is helemaal niet erg. Het is tenslotte ook de bedoeling dat de plant het scrogrek – dat ik volgende week zal maken – straks helemaal gaat vullen.

2014-11-03 08.43.53

Zo staat The Ultimate van Dokter Groen er na twee weken in de RollingStoned G-Kit bij.

En daarmee besluit ik deze update vanuit mijn kweekkast voor 1 plant. Wil je ook kweken in een RollingStoned G-Kit, hij is exclusief voor RollingStoned lezers te krijgen. Ga voor meer informatie naar RollingStoned.nl/rollingstoned-g-kit.

Tot volgende week!

Dokter Groen

(advertenties)