(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Terwijl het zuid-Nederland geteisterd wordt door Taskforce Brabant en Zeeland, de geldverslindende justitie-operatie met als doel om drugs uit te roeien (*proest), daar heeft Canada een heel andere Taskforce. Eentje die de legalisering van cannabis gaat onderzoeken voor de regering.

Twee verschillende wietwerelden

Het kan dus verkeren in de wereld, dat moge duidelijk zijn. Grofweg kan je stellen dat de war on drugs in Noord-Amerika ten grave is gedragen en er in rap tempo wordt overgeschakeld op legale cannabis en in de Lage Landen een werkelijk stuitend dom geloof in die drugsoorlog voortwoekert.

Neem Canada, het land waar sinds vorig najaar een liberale regering zetelt onder aanvoering van Justin Trudeau. Al in de verkiezingscampagne pleitte hij voor regulering en volledige legalisering van wiet en inmiddels zit het tempo er zowaar stevig in. Het plan is vooralsnog om in voorjaar 2017 over te stappen op legale wiet.

Schermafbeelding 2016-07-01 om 09.54.54

Taskforce helpt regering met legalisering wiet

Om dat allemaal vlotjes en in goede banen te leiden is er deze week een 9-koppige taskforce geïnstalleerd, die de regering gaat adviseren. Voorzitter van deze club van wijze mensen is voormalig vice-premier en oud-minister van volksgezondheid én justitie (!) Anne McLellan.

Op een heuse persconferentie vertelde de huidige justitieminister Judy Wilson-Raybould dat de taskforce de liberale regering gaat assisteren in het ontwerpen van het wettelijke kader voor legalisering, waaronder ‘een systeem met strikte distributie en verkoop van marihuana’.

Nog negen maanden…

Dat is dus andere koek dan het repressieve beleid in België en Nederland, waar de heersende politiek niet alleen getuigt van enorm veel onwetendheid omtrent cannabis, maar ook hardnekkig voortgaat met de inefficiënte, zinloze, schadelijke en peperdure war on drugs.

Nou dient de eerlijkheid ons te vertellen dat het ook in Canada nog niet allemaal koek en ei is hoor. Zo werden onlangs nog met ‘Operatie Claudia’  (illegale) wietzaken aangepakt, zie ons bericht: ‘Toronto treedt hard op tegen medicinale cannabis apotheken‘. Maar die toko’s opereren niet binnen de wet en het lijkt er op dat de overheid schoon schip maakt voordat de legalisering met strikte regels straks ingaat.

Op dit moment is het nu eenmaal zo dat recreatieve cannabis (en de verkoop daarvan) nog niet mag in Canada. Dat duurt nog zo’n negen maanden… Ongeveer net zolang tot het moment dat we in Nederland weer eens mogen stemmen voor het parlement 😉

[openingsfoto: Cannabis Culture/Flickr]
(advertenties)