(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zelfs conservatieve tegenstanders van cannabis in de U.S.A. draaien als een… eh, wietblad in de ventilatorwind. De groene revolutie – daarginds green rush  geheten – is niet meer te stuiten. Ook zakentijdschrift Fortune bewierookt de wiet inmiddels en laat een toffe kaart zien als bewijs!

Geen houden meer aan

How Legalized Marijuana Is Sweeping the U.S.—in One Map, zo wordt de opmars van legale cannabis in de VS deze week aangekondigd door het magazine Fortune. Niet direct een medium dat je aan ‘onze kant’ van de zaak verwacht dit rijkeluisblaadje (tenminste niet tot kort geleden), maar het toont aan dat er geen houden meer aan is: de groen revolutie dendert onstuitbaar over het Amerikaanse continent!

Legale wiet zeker op stembiljet Californië

Om dat nog maar eens met wat keiharde cijfers te staven; donderdag maakte de Secretary of State’s office  in de staat Californië bekend dat het officieel is: op 8 november stemmen de inwoners over het legaliseren van recreatieve cannabis. Er zijn veel meer dan de benodigde 402.000 handtekeningen opgehaald om de Adult Use of Marijuana Act  op het stembiljet te krijgen.

shutterstock_416128750

Fraai beeld van legale wietplanten in de VS, heel het land (nou ja, bijna) lust er inmiddels wel pap van, van die legale wiet… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

“Vandaag markeert een nieuwe start voor Californië”, sprak initiatiefnemer Jason Kinney, “als we ons voorbereiden om het kostbare, schadelijke en ineffectieve systeem van prohibitie (verbod op wiet, red.) te vervangen door een veilig, legaal en verantwoordelijk cannabis systeem voor volwassenen dat wél klopt en volledig zelfvoorzienend is qua geld.”

De drugsoorlog voorbij…

Bam! Geen woord Chinees bij, en zeker als je weet dat volgend de peilingen 60% van de Californiërs voor legalisering is. Terug naar Fortune dat vooruitblikt op de aanstaande verkizeingen. En het zakenblad concludeert deze week dus min of meer dat de drugsoorlog uitgewoed is, tenminste in een groot en belangrijk deel van de VS. Om dat te staven worden er cijfers over de legale wietomzet op tafel gegooid, zowel de al indrukwekkende prestaties van kleine staten als Colorado als de te verwachten miljarden wanneer ook de grote vissen zoals Californië ‘om’ zijn.

Nou ja, om een lang en goed verhaal toch wat in te korten, knallen we die landkaart van de Verenigde Staten er maar eens in, want daarop zie je eigenlijk in één oogopslag wel dat de strijd voor legale wiet zeer voorspoedig verloopt:

wietlandkaart usa

[openingsbeeld: Doug Shutter/Shutterstock]
(advertentie)