(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ieder jaar weer onderzoeken bepaalde onderzoekers het rioolwater in 67 Europese steden op restanten van drugs. En zoals het een narcotica staat betaamt scoren de 3 Nederlandse deelnemers – Amsterdam, Utrecht en Eindhoven – prima!

Speuren in het riool

Uit de gisteren verschenen cijferbrij van het European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA, zie ook de column van VOC-voorziter Derrick Bergman hierover dinsdag) zijn die over het rioolwater ook altijd leuk. In liefst 67 steden in Europa wordt gezocht naar sporen van de drugs cannabis, cocaine, MDMA (xtc), amfetamine (speed)…

Xtc bezig aan comeback

Uit het uitvlooien van ons afvalwater weten de wetenschappers dan weer handige weetjes te produceren. Bijvoorbeeld dat xtc aan een onmiskenbare opmars bezig is en dat pillen en coke vooral weekenddrugs zijn, terwijl cannabis en speed de hele week door gebruikt worden (applaus voor jezelf!). Wat xtc betreft staan we in Europa fier aan kop, al is dat ook dankzij de productie van de pillen hier dat er veel resten in het rioolwater zitten.

Verder weten we nu dat speed in Eindhoven populairder is en wiet en cocaïne in Amsterdam tot de favorieten behoren, wat deels ook komt doordat er in Mokum meer toeristen aan de joint of snuif hangen dan in Utrecht en Eindhoven.

Oranje cannabis boven!

Goed, tot slot een grafiek over cannabis, want alles goed en wel, dat is toch de core business hier, nietwaar?

Schermafbeelding 2016-06-01 om 11.56.16

[openingsfoto: Tom Wang/Shutterstock]
(advertentie)