(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sinds Nieuwjaarsdag is recreatieve wiet legaal in de Amerikaanse staat Illinois – met de miljoenenstad Chicago als stralend middelpunt. En hoewel men wel op enig succes rekende, overtreffen de verkoopresultaten in de eerste 31 dagen alle verwachtingen. Er ging voor bijna 40 miljoen dollar aan cannabisproducten over de toonbank!

40 miljoen dollar wietomzet in januari

Er wonen in Illinois zo’n 13 miljoen mensen en het is de inmiddels al de 11e staat in de VS die ook de recreatieve wiet legaliseert. Medicinale cannabis is al in 33 staten legaal. Je zou dus niet direct zulke overweldigende cijfers verwachten, aangezien het nieuwtje er wellicht toch wel vanaf is. Maar dus niet voor de mensen in Illinois.

‘The figure blows the governor’s office industry estimates out of the water’, kopt bijvoorbeeld High Times over de eerste officiële verkoopresultaten in deze staat. Volgens de verklaring van het Illinois Department of Financial and Professional Regulation ging er in januari voor precies $39.247.840,83 aan cannabis over de toonbanken van de dispensaries. Ofwel voor drie dollar aan wiet voor alle inwoners van de staat, van pasgeboren zuigelingen tot hoogbejaarde pensinado’s!

Bijna één miljoen cannabis-transacties in 1 maand

Nu heeft de staat ook bekendgemaakt hoeveel geld die onverwacht hoge verkoop henzelf oplevert, dankzij de belastingen en accijnzen en zo (nog zo’n voordeeltje van legaliseren Mark Rutte). De verkoop van 972.045 cannabisproducten in januari leverde Illinois in één maand 7,3 miljoen dollar aan extra belastinginkomsten op!

Zoals gezegd, er was op succes gerekend. Maar een week voordat de cijfers bekend werden verklaarde gouverneur J.B. Pritzker’s office nog uit te gaan van een belastingopbrengst van 4,67 miljoen dollar voor de eerste maand van legale wietverkoop. Maar inwoners van Illinois zijn klaarblijkelijk gek op wiet, net als veel ’toeristen’ uit naburige staten waar funwiet nog verboden is en die komen shoppen: Iowa, Indiana, Kentucky en Missouri .

[tekst gaat verder onder afbeelding]

De legalisering van recreatieve wiet per 1/1/2020 in Illinois is op alle fronten een doorslaand succes! [illustratie: Deco Design/Shutterstock]

Belastinggeld naar door war on drugs getroffen gemeenschap

De wiet-tsaar van de gouverneur heet Toi Hutchinson en zij prijst terecht ook het terugdraaien van onrechtvaardigheid veroorzaakt door de war on drugs met belastinggeld. “De inkomsten die binnenstromen van de eerste maand zullen spoedig terugvloeien naar die gemeenschappen, zodat zij kunnen beginnen met het repareren van de schade die is veroorzaakt door falend beleid in het verleden. Ze kunnen nieuwe kansen creëren voor degenen die al veel te lang zijn achtergebleven.”

LEES OOK:  Illinois legaliseert wiet als eerste staat via de politiek

Wat ook wel helpt is het feit dat voor de verkoop van de meeste ‘marijuana-infused products’ een pittig belastingtarief van 20% geldt, en dat is hoger dan in de meeste andere staten met legale wiet. Maar goed, dan gaat dat belastinggeld wel naar mooie, sociale projecten zoals het ‘Restore, Reinvest, and Renew Program’. Een kwart van het wietgeld gaat hier naar toe en wordt gebruikt om vuurwapengeweld terug te dringen en armoede te bestrijden.

Ook wietgeld voor… politiepensioenen

De lokale overheden (gemeentes dus) mogen ook nog een eigen belasting op cannabisverkoop heffen. En wat ze met dat geld doen verschilt van county tot county. Zo besteedt Peoria County het geld aan het uitwissen van wietgerelateerde misdrijven. In Springfield gaat een deel van het wietgeld naar de pensioenfondsen van brandweer en – let op – de politie!

[openingsbeeld: PRO Stock Professional/Shutterstock]
(advertentie)