(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Inwoners van Amsterdam klagen steen en been over de stroom toeristen en dagjesmensen die dagelijks bezit neemt van de binnenstad. Maar nu blijkt dat al die blowende en zuipende nitwits ook nog eens voor de nodige problemen zorgen in de hoofdstedelijke ziekenhuizen. Zo is bij het OLVG Oost 1 op de 4 mensen die zich op de spoedeisende hulp meldt met een alcohol- of drugsintoxicatie een buitenlander! 

Stonede ramptoeristen

Het nieuws over deze stonede ramptoeristen is tot over de grens opgepikt, want ook de Vlaamse kranten maken er melding van en die weten ook gelijk de oorzaak te benoemen in de kop:’Nederlanders kunnen beter doseren‘.

Tja, dan klagen wij wel eens over de mindere kwaliteit van het softdrugsaanbod in de coffeeshops in Amsterdam maar die blijkt voor menige Belg, Fransman, Italiaan, Duitser en Brit toch nog meer dan voldoende om na gebruik in het ziekenhuis te belanden. De Amsterdamse krant Het Parool sprak met medische professionals over het verschijnsel dat jonge buitenlandse toeristen (meestal twintigers trouwens) met angstklachten op de spoedafdeling belanden.

Overmoedige blowers die in de war zijn, denken dat hun hart te snel slaat en vrezen dat ze dood gaan… dat soort werk dus.

Wachten, wachten…

‘Meestal is er niets aan de hand, ze hebben gewoon te veel geblowd’, zegt arts Femke Gresnigt. Een heerlijk nuchtere visie, maar feit blijft wel dat in 15 jaar de buitenlandse vraag naar psychiatrische crisisbedden is verviervoudigd: van 4,7% in 2003 naar 16% nu. Alleen al genoemd OLVG Oost ziet ieder jaar zo’n 250 buitenlanders die iets te veel hebben geblowd.

De behandeling voor angstige blowers is overigens eenvoudig: het toedienen van kalmeringsmiddelen, iemand rustig toespreken en vervolgens wachten tot de wiet is uitgewerkt. Dat gebeurt meestal – zoals jullie vast uit eigen ervaring weten – binnen een paar uur. En zelfs in het zeldzame geval dat er echt sprake is van een psychose is het devies: wachten tot de drugs zijn uitgewerkt.

Het onofficiële stadsmotto van Amsterdam wordt helaas niet door iedereen ter harte genomen… [illustratie: Serge Geras/Shutterstock]

Ook dagjesmens niet vrij van zonden

Hoeveel van die gevallen op de Spoedeisende Psychiatrie precies met drugs van doen hebben, wordt helaas niet bijgehouden. Volgens Het Parool is die rol ‘aanzienlijk’. Woordvoerder namens de Spoedeisende Psychiatrie is Dick Veluwenkamp en hij weet dat er bijvoorbeeld met Pasen in een kwart van de gevallen een beroep op de crisisbedden is gedaan door buitenlanders.

Maar het zijn niet alleen buitenlandse blowers die in de problemen komen in de Mokumse coffeeshops, ook landgenoten van buiten de hoofdstad zijn de sjaak. Aangetrokken door het party- en drugsimago nemen de dagjesmensen 13% van de crisisbedden in bezit!

Is het de THC of iets anders?

Overigens hoeven we nu ook weer niet direct geld over te maken naar Giro 555 om de Amsterdamse ziekenhuizen uit het slop te halen. Zij kunnen het werk nog steeds aan, al dan niet met behulp van een tolkentelefoon.

Wel geven deskundigen in Het Parool wat goedbedoelde adviezen. Zo zouden de coffeeshops toeristen beter moeten voorlichten over de veel sterkere wiet hier. Arts Femke Gresnigt: ‘Het THC-gehalte, de werkzame stof, is hoger dan toeristen gewend zijn.’

Maar geloof het of niet, het hele gedoe heeft volgens ons eigenlijk meer te maken met de gulzige – en dus verkeerde – wijze waarop buitenlanders hun cannabisding doen dan met iets anders. Of zoals Gresnigt het eigenlijk zelf ook al zo beeldend zegt:

‘Toeristen roken een joint binnen drie minuten op of eten grote plakken spacecake, Nederlanders doseren beter’

[openingsfoto:  Elnur/Shutterstock]
(advertentie)