(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ondanks het falende wietbeleid van de overheid, gaat de opmars van met name medicinale cannabis voort. Nu start er in Gelderland een experiment met dementerende ouderen, die daardoor een draaglijker leven kunnen krijgen.

Radboud universitair medisch centrum is een academisch ziekenhuis in Nijmegen dat samenwerkt met de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij nemen het initiatief om in acht zorginstellingen in de provincies Gelderland, Brabant en Limburg de komende maanden 60 dementerende patiënten 3 weken lang een wietpil te geven.

Minder agressie en onrust

Doel van het experiment is te achterhalen of cannabis – zoals de theorie is – kan helpen om ernstige gedragsproblemen bij dementerenden te voorkomen, zoals onrust, woede en agressie. Het experiment verloopt met toestemming van de familieleden van de betrokkenen. Vorig jaar is de pil al getest op eventuele nadelige bijwerkingen en die zijn niet gevonden…

Mediwiet werkt al bij veel ziekten

Er zijn volgens het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) voldoende wetenschappelijke gegevens beschikbaar die aantonen dat cannabis werkt bij:
• pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij MS of ruggenmergschade
• misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids
• misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hepatitis C of hiv infectie en aids
• chronische pijn (voornamelijk als de oorzaak in het zenuwstelsel zit bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, antoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos)
• syndroom van Gilles de la Tourette
• therapieresistent glaucoom
Daarnaast komen er steeds meer gegevens en positieve berichten van patiënten en artsen beschikbaar over de werkzaamheid van cannabis bij andere aandoeningen. Alleen zijn daarvan de wetenschappelijke bewijzen nog onvoldoende. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, epilepsie, jeuk, migraine, reuma, reumatoïde artritis, ADHD en hersentrauma.

 

(advertentie)