(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wellicht heb je meegekregen dat Els Borst (81) maandag is overleden. Zij was namens D66 twee keer minister in de kabinetten Kok I en II, eind vorige eeuw. Voor de cannabiswereld heeft deze arts ook betekenis gehad: ze stond medicinale wiet toe!

borst

D66-minister van Volksgezondheid Els Borst

In 2000 besloot toenmalig Minister van Volksgezondheid Els Borst dat patiënten die cannabis uit de coffeeshop gebruikten voor medische doeleinden een veilig en betrouwbaar alternatief geboden moest worden. Hiertoe werd in maart 2000 het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) opgericht. Dit bureau geeft opdracht voor de teelt van cannabis voor medicinaal en wetenschappelijk gebruik. Ook ziet het bureau toe op kwaliteitscontrole en leveringen aan het buitenland.

Mediwiet in 2003 in apotheek

Cannabis van medicinale kwaliteit (in de vorm van gedroogde vrouwelijke bloemtoppen) kwam voor het eerst beschikbaar in Nederlandse apotheken in september 2003. Het is alleen op recept verkrijgbaar. Na een uitgebreide beoordeling van de medische en wetenschappelijke gegevens over medicinale cannabis werd door het BMC uiteindelijk een lijst van aandoeningen geselecteerd die met de cannabis behandeld zouden kunnen worden.

Overigens is er vanuit de patiënten ook altijd veel kritiek geweest op deze mediwiet van de staat, onder meer omdat de verkrijgbare soorten te zwak zijn, er te weinig specifieke keuzemogelijkheden zijn en de ‘legale’ wiet veel duurder is dan in de coffeeshops.

(advertenties)