(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabisconcentraat is enorm populair in Amerika. Daar zijn concentraten net zo gemakkelijk (of even moeilijk) als wiet te verkrijgen. Maar ook in de lage landen winnen cannabisconcentraten aan populariteit en verkrijgbaarheid meer en meer terrein, hoog tijd om de verschillen tussen concentraat en wiet op een rijtje te zetten dus.

Een grote groep cannabisliefhebbers snoept al met regelmaat van de goudgele lekkernij die cannabisconcentraten zijn, maar veel blowers schrikken ook een beetje af van de potentie van het geconcentreerde wietproduct. Begrijpelijk wel, want je kunt enorm high worden van concentraten en ook het dabben zelf ziet er op zijn zachtst gezegd indrukwekkend uit. Toch zijn concentraten een heerlijke manier om op de juiste hoogte te geraken, om je op weg te helpen, 5 verschillen tussen oude vertrouwde wiet en deze nieuwkomer in cannabisland.

1. De vele verschillende soorten concentraat

Het ene wietsoortje is ook niet helemaal hetzelfde als de ander, maar wie een beetje op de hoogte is van indica’s, sativa’s, hybrides en hun effecten, kan vrij gemakkelijk een inschatting maken van de te verwachten smaak en het effect. Bij concentraten ligt dat wat anders, de term cannabisconcentraat is een verzamelnaam voor alle verschillende soorten cannabisconcentraten en maakt het aankopen ervan wellicht wat verwarrend.

Shatter, rosin, wax, BHO, CO2, crumble, solventless, honey oil zijn allemaal concentraten die voornamelijk verschillen in de manier waarop ze geproduceerd zijn maar in feite ook voor een groot deel hetzelfde zijn. In ieder geval zijn het stuk voor stuk de verzamelde harstrichomen van cannabis, maar dan zonder het plantmateriaal. Hasj is ook een vorm van concentraat.

Shatter, wax, crumble en hasjolie zijn namen die refereren aan de structuur van het concentraat. Sommige dab-o-holics hebben al een voorkeur voor de structuur van hun concentraat, maar voor de meeste mensen is het gebruikte oplosmiddel om de trichomen van de plant te scheiden van een groter belang.

De meeste concentraten worden namelijk gemaakt met behulp van een oplosmiddel die wel de trichomen (harskliertjes) van wiet oplost, maar niet het plantmateriaal. Na indamping van het oplosmiddel blijft het concentraat dan over. De meest gebruikte extracties worden gedaan met CO2, butaan, koolwaterstoffen, propaan, maar ook water, alcohol en zelfs alleen hitte kunnen gebruikt worden om de trichomen te concentreren. Mocht je bang zijn voor residuen uit oplosmiddelen, dan zijn de zogenaamde solventless extractiemethodes de betere keus. Je komt dan al snel uit bij ice-o-lator concentraat, droog gezeefde kief of rosin, maar ze zijn niet altijd geschikt om ook te dabben.

2. Concentraten zijn sterker

Het meest voor de hand liggende verschil tussen concentraten en wiet is dat concentraat potenter is. De wiet in Nederland heeft een THC percentage van gemiddeld 15 procent, terwijl concentraten gemiddeld tussen de 50 en 80% THC bevatten. Die hoge percentages aan THC maakt doseren natuurlijk wel lastiger, maar laat je er niet van weerhouden om ook eens een dabje te nemen als je de kans krijgt want de smaak is vaak subliem. Wanneer je voorzichtig begint met een zogenaamde baby dab (kleine dosis) kan er niet veel mis gaan, er is nog nooit iemand aan een overdosis wiet gestorven, en ook niet door cannabisconcentraten. Er zijn trouwens ook dabbare CBD concentraten te koop waar je helemaal niet high van wordt, deze kun je gewoon legaal online bestellen.

3. Concentraten binnenkrijgen

Een lekker topje wiet kun je roken of verdampen, en dan houdt het wel een beetje op. Met concentraten heb je meer opties, je hebt vast al gehoord van dabben, maar je kunt concentraten ook via het spijsverteringskanaal binnenkrijgen, onder je tong druppelen en tenslotte ook gewoon roken in een pijp.

Dabben is wellicht de meest tot de verbeelding sprekende methode. Een hete dabnagel van titanium, glas of chirurgisch staal waarop het concentraat met een flinke sis in damp opgaat die je vervolgens hard je longen inzuigt. Het is een heerlijke methode maar schrikt wel sommige mensen af. Denk overigens niet dat dabben slechter voor je is dan wiet uit een gewone bong of pijp roken, want dat is niet zo. Omdat er geen plantmateriaal bij het dabben wordt verbrand, is de rook juist een stuk minder schadelijk voor je longen.

dabben

Dabben: concentraat met sissende hitte laten verdampen op een gloeiend hete dabnagel

Wietolie kan ook ingeslikt worden zoals bij het gebruik van Rick Simpson Olie. Het effect laat dan veel langer op zich wachten maar het is wel bij uitstek de methode om cannabinoïden als medicijn binnen te krijgen. Wietolie (RSO) is in principe ook een cannabisconcentraat alleen hebben wij in Nederland vaak de gewoonte om deze weer minder geconcentreerd te maken door ze te verdunnen met olijfolie of andere eetbare olieen.

Tincturen zijn ook een geconcentreerde vorm van cannabis. In plaats van olie zijn ce cannabinoiden hier aangelengd met een kleine hoeveelheid alcohol. Je druppelt ze onder de tong waarna ze via twee wegen in je bloedbaan terecht komen. Door de slijmvliezen onder je tong komen ze supersnel in de bloedbaan, maar een deel slik je ook in en komt dan uiteindelijk via het spijsverteringskanaal ook in de bloedbaan terecht. Het effect van tincturen merkje supersnel, maar is vaak minder krachtig dan dat van eetbare wietolie.

Hasj en wietolie kun je tenslotte ook gewoon roken in een pijp of sommige verdampers. Sommige liefhebbers draaien concentraten ook wel door hun joints, en waarom zou je ook niet?

5

Wiet bevat harskristallen en plantmateriaal, concentraat bestaat puur uit harskristallen

4. Geen plantmateriaal

We hebben het al een paar keer laten vallen maar concentraten bevatten in tegenstelling tot wiet, dus geen plantmateriaal meer. In principe krijg je dus puur en alleen het goede van wiettoppen, minus het groene plantmateriaal. Wanneer je een wiettopje vermaalt en rookt, verbrand je ook plantmateriaal waardoor je bong na verloop van tijd een aanslag van teer aan de binnenkant krijgt. Deze teer krijg je als pure wietroker dus ook in je longen. Niet met een goed concentraat, die houdt je bong en je longen een stuk langer schoon. Als je geen concentraten rookt, maar ook geen teer van wiet binnen wil krijgen, dan is verdampen de beste keus. Verdampers extraheren in principe ook alleen de trichomen maar dan met hete lucht.

5. Wiet heeft meer smaak?

Oké, hier wordt het een beetje tricky. Want omdat een deel van de smaakstoffen bij het extractieproces van concentraten verloren gaat, heeft gewone ouderwetse wiet dus in principe meer smaak. Maar de smaak wordt bij het roken ervan weer erg overschaduwd door de smaak van verbrand plantmateriaal. Dit is waarom concentraten juist zoveel smaakvoller proeven als een joint of een bong.

De smaakstoffen in cannabis zijn zeer vluchtig en heel gevoelig voor hitte. Daarom produceren veel concentratenmakers hun producten tegenwoordig bij vrieskoude temperaturen en worden de toppen voor het proces soms vers ingevroren. Het concentraat wat dan gemaakt wordt noem je live resin en is supersmaakvol. In Amerika is de laatste trend overigens dat de terpenen (smaakstoffen) aan het einde van het extractieproces weer toegevoegd worden aan het concentraat. Het concentraat wordt dan zelfs nog smaakvoller dan de wiet waarvan het gemaakt werd.

(advertentie)