(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is onder binnentuinders vrij algemeen bekend dat bloeien beter gaat met licht in het rode deel van het kleurenspectrum. Maar waarom eigenlijk? Lezer Jan zocht zich suf maar kon het antwoord op de vraag niet vinden. Zijn laatste hoop is nu gevestigd op lieve Muna, onze kweekexpert die overál een antwoord op heeft.

Hallo Jan, het klopt als een bus; wietplanten bloeien beter af wanneer ze een flinke dosis rood licht krijgen. Daarom bloeien ze ook zo goed onder HPS kweeklampen, die stralen namelijk veel rood licht uit. Wist je trouwens ook dat wietplanten het in de groeifase juist weer beter doen wanneer er meer blauw in het lichtspectrum zit? Blauw licht zorgt voor gezonde groeiende wietplanten met grote bladeren en nette korte internodes.

Voor veel mensen is dit al meer dan genoeg informatie. Zonder precies te weten waarom, kun je namelijk gewoon een groeilamp met veel blauw licht kopen voor de groeifase, en een bloeilamp met veel rood licht gebruiken voor de bloeifase. En dat werkt dan ook. Misschien is dat de reden dat je het waarom van deze feiten niet zo makkelijk kunt achterhalen.

Blauw licht zoals van deze Metaal Halide kweeklamp zorgt in de groeifase voor gezonde grote bladeren en compacte stevige planten. Maar waarom? Foto: Eric Limon, Shutterstock

Goed, je kunt je dus afvragen hoe belangrijk het waarom is, als je een kweekfeit zoals dit ook gewoon kunt toepassen. Maar net als jij ben ik zelf ook graag op de hoogte van het waarom – zeker als het om wietplanten gaat. Misschien had je het zelf ook al bedacht, maar het heeft natuurlijk met de evolutie te maken.

Stand van de zon

Even een stukje Wikipedia kennis opsnuiven; wanneer wietplanten in de natuur aan hun levenscyclus beginnen, dan is dat doorgaans in het voorjaar. In het voorjaar staat de zon hoger aan de hemel. Deeltjes in de atmosfeer verstrooien blauw licht waardoor wij de hemel dan blauw zien.

Wanneer wietplanten aan het einde van de zomer afbloeien staat de zon lager aan de hemel, een beetje vergelijkbaar met een ondergaande avondzon, maar dan subtieler. De lucht is bij een laagstaande zon roder en dat komt door de zogenaamde Rayleighverstrooiing. Bij een laagstaande zon worden ook de andere kleuren verstrooid, behalve rood (dat langste golflengte heeft en moeilijk te verstrooien is), wat de hemel een rode kleur geeft.

Wietplanten zijn gedurende duizenden jaren geëvolueerd in dit blauwe en rode voor- en najaarslicht. Dat is de reden waarom groeien beter gaat wanneer het lichtspectrum blauwer is en bloeien het best gaat bij een lichtspectrum met meer rood licht.

Maar waarom?

Oké, nu we weten dat wietplanten in blauw en rood zonlicht geëvolueerd zijn, weten we eigenlijk nog niet waarom planten zo op de kleur van het licht reageren. De lichtkleur die een wietplant – en andere planten trouwens ook – opvangt, vertelt de plant in feite een heleboel over de wereld waarin die groeit. Een plant heeft zoals je weet geen ogen en een neus, maar kan dus wel licht opvangen om erachter te komen wat de omstandigheden zijn.

Wanneer wietplanten samen staan, reflecteren ze veel groen licht naar elkaar. Dit vertelt de planten dat ze de hoogte in moeten gaan. Foto: 271 EAK MOTO, Shutterstock

Een voorbeeld; wanneer wietplanten dicht op elkaar staan reflecteren ze allemaal groen licht in de rondte, wietplanten zijn nu eenmaal groen. Dit geeft de planten de informatie dat ze niet alleen zijn, en voor licht zullen moeten concurreren met elkaar. Het resultaat is dat ze zo hoog mogelijk zullen proberen te worden, eigenlijk willen ze allemaal de hoogste van de groep worden. De hoogste plant vangt het meeste licht en wind op, en heeft dus de grootste kans om zich voort te planten. Mannelijke planten kunnen hoog boven de rest hun stuifmeel over de andere planten verspreiden en hoge vrouwelijke planten vangen gemakkelijker stuifmeel op.

Belangrijk

Er valt nog veel meer over de lichtkleuren en planten te vertellen, maar zoals ik ook begon is het belangrijkste wat je moet weten het volgende. Blauw licht is goed voor groeiende wietplanten. Het stimuleert de aanmaak van grote schutbladeren en zorgt voor mooie korte stevige stammen. De plant bereid zich voor op de bloeifase.

Rood licht heeft ook zijn voordelen. Het vertelt de planten dat ze moet bloeien en stimuleert de groei in de hoogte en de aanmaak van bloemen. Onder rood licht zal de bloeifase sneller beginnen dan onder blauw licht.

Ik hoop dat je zo een goed idee hebt waarom wietkwekers blauw licht voor de groeifase gebruiken en rood licht voor de bloei. Er zitten trouwens ook nog allerlei andere kleuren in het lichtspectrum, als je daar meer over wil weten kun je dit artikel eens doorlezen.

-xxx- Muna

[Openingsfoto: Soru Epotok, Shutterstock]
(advertentie)