(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Misschien heb je het zelf ooit meegemaakt of anders wel eens bij een vriend(in): dat er helemaal niks gebeurt als je voor het eerst blowt! En dat heeft dus niet te maken met de kwaliteit van de cannabis, maar alles met wat deskundigen bestempelen als de ‘sensitization period’. Sensibilisatie dus, ofwel ‘het gevoelig maken voor’.

Oefening baart kunst

Ietwat poëtisch gesteld moeten mensen hun lichaam herhaaldelijk blootstellen aan de drug totdat hun lichaam begrijpt wat het geacht wordt te doen. En dat is dus wat de experts de ‘sensibilisatie-periode‘ noemen.

Nou is het eigenlijk bijna per definitie zo dat de eerste keer dat je wiet rookt een weirde ervaring is. Niet zelden begin je je ‘drugscarrière’ met cannabis immers, alcohol dan maar even buiten beschouwing gelaten. Sommige mensen worden bij hun blowersdebuut paranoïde, sommigen beginnen onbedaarlijk te giechelen – de roemruchte lachkick inderdaad – en dan is er nog een grote groep die wiet rookt en… helemaal niets voelt!

Tolerantie en sensibilisatie

Ondanks dat we inmiddels wel op de hoogte zijn van cannabis tolerantie – hoe meer je wordt blootgesteld aan cannabis des te minder effect het op jou heeft – treft het fenomeen van de eerste keer niets voelen meer mensen dan je zou denken. Er gaan verschillende theorieën rond onder deskundigen over hoe dat nu komt.

LEES OOK:  Tolerantie voor wiet, hoe komt het? En hoe kom je er vanaf?

Eén van de meest prominente theorieën stelt dat voordat mensen fatsoenlijk wiet kunnen ervaren, ze eerst moeten leren hoe ze dat correct doen.  Mensen moeten daarom herhaaldelijk aan de drug worden blootgesteld, net zolang totdat hun lichaam begrijpt wat het verwacht wordt te voelen.

Waarom wordt de ene wel high en de andere niet; de vraag die veel wietdebutanten parten speelt… [foto: Maximilian Laschon/Shutterstock]

Dat noemen de geleerden dus de sensibilisatie-periode; wanneer THC eerst enkele keren samenwerkt met de cannabinoïden in jouw systeem zodat ze geactiveerd worden en in staat zijn dat gevoel van high/stoned-zijn te produceren.

LEES OOK:   Wat je móet weten over het endocannabinoïden-systeem (ECS)

Weten versus denken (dat je weet)

Het kan (en mag) dus gerust enkele sessies duren voordat je blowt en wéét dat je daadwerkelijk high bent versus het gevoel wat jij denkt dat je zou moeten ervaren. Debutanten – en ook dit ken je wellicht uit eigen ervaring of uit je naaste omgeving – kunnen ook wel eens moeite hebben met het rookgedeelte. Dat ze wel aan de joint trekken maar de rook in hun mond houden, en dat verhindert de THC om toegang te krijgen tot je bloedbaan.

Helaas is er niet één definitief antwoord als het op cannabis en het effect op ons lichaam aankomt. Maar het is altijd lastig om iets voor de eerste keer te doen, of dat nou blowen, een tattoo laten zetten of van bil gaan is.

Geduld wordt beloond

Je verwachtingen, de mensen met wie je bent én je eigen biologie hebben allemaal invloed op hoe je de eerste keer/keren cannabis ervaart. Daarom is het ook belangrijk dat je geduldig en open minded blijft.

Wanneer jij (of iemand in je nabijheid) voor het eerst wiet gebruikt, begin dan rustig aan en zorg er voor dat je omgeven bent door mensen die je vertrouwt. Zet je telefoon op ‘stil’ zodat je extra stressfactoren tot een minimum beperkt.

Als je eenmaal begint te blowen, pauzeer dan tussen het ‘hijsjes nemen’ door steeds 20 tot 30 minuten. Hou je gevoelens nauwlettend in de smiezen, zodat je er zeker van bent dat je high wordt maar niet té high… want dat zuigt ook!

[openingsfoto: Dario Lo Presti/Shutterstock]
(advertenties)