(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Over stroom en het jatten ervan is altijd veel te doen in Nederland. Ieder jaar maken de elektriciteitsboeren bijvoorbeeld bekend dat er door ‘ons soort mensen’ weer ongeveer zoveel is afgetapt als dat heel Rotterdam in één jaar verbruikt. Nou ja, zonder stroom geen florerende binnentuinen. Deze in Groningen is inmiddels koud gemaakt door de politie, maar de quizvraag van vandaag: voor hoeveel dames is er plek met deze stroomvoorziening?

Alle wietkwekers = Rotterdam (qua stroomverbruik)

‘Naar schatting zijn er in totaal zo’n 30.000 hennepkwekerijen in Nederland, die elk jaar bijna 1 miljard kWh aan elektriciteit stelen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken.’ Aldus de verzamelde stroomverkopers onlangs weer in de media. Eén miljard kilowatt, dat klinkt als nogal wat.

Maar hoe vertaal je zo’n enorm getal nou naar de wietkwekerij bij jou om de hoek? Nou, daarvoor trippen we even naar Groningen, want daar was de politie afgelopen vrijdag actief met het oprollen van een doorsnee commercieel wiethok. Niet belachelijk groot, maar ook geen smurfending. Kortom, een doorsnee Nederlandse plantage voor de illegale handel zeg maar. Qua planten zag het er tot die vervloekte vrijdag zo uit:

Gevaarlijke standaardwaarschuwing

Een alleraardigst veldje, nietwaar? Het staat stond in een portiekwoning – wat voor de regionale media een belangrijk feitje is, want het stond in de krantenkoppen – in de wijk Selwerd in Groningen. Ook de politie begint hun sloopverslag op Facebook op maandagochtend met die mededeling trouwens.

Uiteraard is het ook zo’n beetje standaard bij de autoriteiten om over het ‘enorme gevaar’ van illegaal stroom aftappen te reppen. Zo ook hier, aldus de politie, die behalve het afpakken van zijn planten nog meer onheil aankondigt voor de betreffende wietteler: ‘Gezien de gevaarsetting, zal er rapport opgemaakt worden en naar de burgemeester gestuurd worden.’

Die gevaarsetting (wat trouwens totaal geen Nederlands noch Gronings is, maar wellicht wel een politieverbastering van het hier correcte Nederlandse woord gevaarzetting, maar dit terzijde uiteraard) ziet er dan zo uit mensen:

Quizvraag van vandaag

En dan de hamvraag. Als je bovenstaande foto van het stroompaneel in Groningen ziet, om hoeveel wietplanten gaat het dan in dit geval? Tien, honderd, duizend, een miljoen… wat denk jij? Het antwoord staat hieronder op zijn kop, net als het Nederlandse cannabisbeleid zeg maar.

(advertenties)