(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Willie Wietman begon vorige week met het ontkiemen van nieuwe wietzaadjes voor een nieuwe kweek. Dat liep helaas niet helemaal als de gesmeerde bliksem. Twee Sneeze zaden zijn uitgekomen maar de Morning Glory zaadjes gingen voor een herkansing. 

De nieuwe kweek heeft een wat moeizame start maar daar laat ik me natuurlijk niet tegenhouden. Met vallen en opstaan leer je immers het snelst. Afgelopen woensdag heb ik toch maar besloten om vier nieuwe zaadjes te laten ontkiemen. De Morning Glory zaadjes van Barney’s Farm waren helaas niet verder uitgekomen, maar daarover straks meer. Ik wil eerst even met jullie een kijkje nemen bij de twee Sneeze zaailingen.

Sneeze & Morning Glory baby’s

De 2 Sneeze baby’s zijn nog niet zo groot en komen net één centimeter boven de aarde uit. Ze zijn mooi groen en zien er sterk uit, wat ben ik blij met deze twee jongedames. Nu is de kweek voor mij namelijk echt van start gegaan. Het is de bedoeling – als alles verder goed loopt met het kiemen van de andere zaadjes – dat de Sneeze planten weer in gewone CNNBS G-Kit (met verhogingsset) blijven staan.

En dat ik met de Morning Glory’s in de CNNBS G-Kit XL 315W CMH aan de gang ga. Maar voor het zover is moeten ze natuurlijk wel uit het zaadje komen. Tot mijn grote verbazing was het de tweede keer met de Morning Glory’s wel na drie dagen gelukt.

Afgelopen Zaterdag was één van de Morning Glory’s zaadje al zo ver ontkiemd dat ik deze in een potje aarde kon gaan planten. De andere drie zaadjes waren toen nog niet zo ver. Na het schoonmaken van de beker en het vullen met schoon lauw water, heb ik de drie overgebleven zaadjes terug gedaan in de beker en die zonken meteen naar de bodem. Dit vond ik wat vreemd want hiervoor dreven ze de hele tijd op de oppervlakte.

Ik had het vermoeden dat er misschien wat zeep achter was gebleven na het schoonmaken van de beker en heb de zaadjes er weer uitgehaald. Daarna de beker even grondig gespoeld met zowel warm als koud water. Na het opnieuw vullen met lauw water heb ik de zaadjes weer terug gestopt in de beker en opnieuw zonken ze naar de bodem. Ik vond het nog steeds wat vreemd en heb de beker terug in de G-kit geplaatst en had besloten de volgende dag maar te gaan kijken of ze weer waren gaan drijven.
De volgende dag toen ik een blik ging werpen bij de zaadjes waren er twee gaan drijven en zijn aan het kiemen gaslagen. De zaadjes zijn nog net te klein om in de aarde te stoppen ik denk dat het nog een dag of twee gaat duren.

Kiemen mislukt?

De eerste Morning Glory zaadjes zijn helaas niet uitgekomen. Wat er nou mis gegaan is? Ik durf het niet met zekerheid te zeggen maar ik denk dat het aan de temperatuur heeft gelegen. Na een week zagen ze er nog hetzelfde uit en kan ik er vanuit gaan dat ze het niet meer gaan doen.

De tweede paar Morning Glory’s zaadjes kwamen gelukkig wel uit, zoals je kunt zien. De eerste was na zo’n vier dagen klaar om in de aarde te gaan, en de andere mogen nog een paar dagen in de beker doorbrengen.

Het klimaat

Dat is afgelopen week wat aan de droge kant met een gemiddelde luchtvochtigheid van 28 procent is dat natuurlijk veel te droog voor de kleine plantjes. De gemiddelde temperatuur van afgelopen week was 24,44 graden Celsius. De G-Bars van 150 Watt (tegenwoordig 160 Watt) hangt nog steeds op een hoogte van 45 centimeters boven de potjes. De verlichting brand volgens het 18/6 schema (18 uur aan en 6 uur uit)

Aan de bewatering besteed ik momenteel veel tijd. Niet met water geven zelf maar meer het controleren of er nog genoeg is. Door de lage luchtvochtigheid verdampt het water sneller dan bij een hoge luchtvochtigheid. Om een idee te geven; ik had de maatbeker die in de G-Kit staat met 80 milliliter water gevuld en terug in de kast geplaatst de volgende dag was daar nog maar 50 milliliter water van over.

De werkverlichting

Zoals je weet had ik nog geen goede werklamp in de kleine kweekkast. Daarom heb ik deze week de werkverlichting van de G-kit XL in de kleine G-Kit geplaatst. Ik heb nu een paar weken zonder gezeten nadat de laatste ermee stopte. En ik moet zeggen dit een stuk fijner werkt dan met je gsm bij schijnen. Maar Willie, dan doe je toch gewoon de G-Bars aan? Nou nee, het licht van de G-Bars vind ik veel te fel om in te werken en er komt dan ook te veel licht uit de kast waardoor de hele kamer oplicht. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Volgende week in mijn kweekavontuur: zijn de Sneeze planten al groter? Zijn alle Morning Glory’s al uitgekomen? En, “Hééé, de (K)weekvideo is terug.” Tot over een week!

Willie Wietman

(advertentie)