(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is al drie keer eerder op niets uitgelopen, de pogingen van de Deense hoofdstad Kopenhagen om cannabis te legaliseren. En toch proberen de plaatselijke politici het nu opnieuw, na recente schietpartijen in de ‘wietvrijstaat’ Christiania.

Vier keer scheepsrecht?

Wordt het dan bij de vierde poging bereikt, legale cannabis in Kopenhagen? Wie zal het zeggen, feit is dat drie eerdere pogingen om in de Deense hoofdstad een proef met gereguleerde wietverkoop van de grond te krijgen zijn mislukt, de laatste in 2014.

Maar dat weerhoudt de plaatselijke politici – die een stuk linkser zijn dan de overwegend conservatieve nationale regering die de eerdere pogingen dus ook simpelweg blokkeerde – om het nu weer te proberen. Dat meldt omroep DR ons afgelopen weekend.

Drugsgeweld in Christiania

Dit keer denkt de linkse Rood-Groene alliantie plus de Liberale Alliantie (LA) in Kopenhagen meer kans dan ooit te maken en dat heeft te maken met het geweld in de beroemde vrijstaat Christiania dit jaar. Lang werd daar de wiet- en hasjhandel door de inwoners oogluikend toegestaan door de autoriteiten. Maar langzamerhand namen georganiseerde misdaadbendes die handel over, met de nodige schietpartijen als gevolg. Er werd zelfs op politieagenten geschoten, waarna boze Christiania-inwoners de vele cannabis kraampjes met de grond gelijk maakten…

Christiania in vrediger tijden, toen de verkoop van cannabis door bewoners oogluikend werd getolereerd. Na veel geweld dit jaar is er van dat ‘hippiebeeld’ in de vrijstaat weinig meer over… [foto: Oscity / Shutterstock.com]

‘De afgelopen maanden hebben we een toename van gevechten gezien tussen bendes die de lucratieve en illegale markt willen domineren’, zegt LA-gemeenteraadslid Heidi Wang, ‘en dat veroorzaakt onveiligheid voor de inwoners.’

Het nieuwe proefprogramma voor gereguleerde cannabis van de twee partijen kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad van Kopenhagen en ook burgemeester Frank Jensen steunt de roep om legalisering van cannabis.

Mediwiet-proef en nieuwe regering

Wanneer de raad het voorstel aanneemt moeten de ministers van justitie en volksgezondheid nog hun fiat eraan geven. Hoewel dat dus al drie keer mislukt is, zijn er recentelijk wel wat barsten gekomen in het traditionele anti-cannabis standpunt van Denemarken.

Zo schreef RollingStoned vorige maand nog dat er een vierjarige pilot met medicinale cannabis aanstaande is, zie ons bericht ‘Denemarken test ‘Nederlands’ mediwiet-model‘. En ook een hoopvol gegeven is dat de Liberale Alliantie – die al lang ijveren voor legale cannabis – sinds kort deel uitmaken van de coalitieregering van premier Lars Løkke Rasmussen!

[openingsfoto: Mapics/Shutterstock]

 

(advertenties)