(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Duitsland stond lang bekend als het Europese Alcatraz met cannabis: alles verboden en doe je het toch dan krijg je een juridische pak rammel van Vader Staat. Maar zie, sinds enkele dapper medicinale cannabis patiënten hun rechtszaken wonnen zit de mediwiet er onmiskenbaar in de lift!

Niet dat alles nu ineens koek en ei is in Duitsland, maar er zit in ieder geval schot in de cannabiszaak daar. Het kabinet praat over decriminalisering van (medicinale) cannabis en op deelstaat en stadsniveau willen veel politici experimenteren met ‘Hollandse coffeeshops’ of cannabis social clubs. Vooralsnog is het aantal mensen dat legaal mediwiet gebruikt nog altijd klein: 647, voornamelijk chronische pijnpatiënten. Maar dat zijn er altijd nog 647 meer dan twee jaar geleden!

61,8 kilo legale wiet voor 647 patiënten

De verkoop van legaal gekochte wiet is daarom in een jaar tijd verdubbeld: in de eerste zes maanden van 2015 ging het nog om 33,8 kilo cannabis en in het eerste halfjaar van 2016 was dit al 61,8 kilo, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend.

shutterstock_439412485

Jawel, die Duitsers gaan dat wel schaffen met legale medicinale cannabis! [beeld: dmitriylo/Shutterstock]

Hoewel de overheid geen oorzaak noemt van de stijging, is het duidelijk dat dit komt doordat meer mensen een licentie krijgen, aldus de media. In het voorjaar van 2016 ging het dus over 647 gelukkige Duitsers die permissie hebben om medicinale cannabis(producten) te gebruiken onder supervisie van een dokter. Het jaar ervoor waren dit er nog maar 424.

Wetsvoorstel legalisering mediwiet

De eerste barst in het zero tolerance beleid in Duitsland werd overigens al in 2005 aangebracht, door een beslissing van de rechter. Die oordeelde toen dat bepaalde mensen met specifieke gezondheidsproblemen als chronische pijn de ‘drug’ mochten gebruiken voor zelftherapie, maar iedere zaak sindsdien betrof individuele gevallen.

In mei van dit jaar stelde minister van Volksgezondheid Hermann Gröhe dan toch voor om medicinale cannabis officieel te legaliseren en de kosten daarvoor te laten aan de ziektekosten verzekeringen inplaats van aan de patiënten zelf. Als alles goed gaat gaat de nieuwe wet in 2017 in en dat zal dan pas echt voor een explosie van het aantal medicinale wietkilo’s gaan zorgen.

Import Nederlandse wiet

Voor het zover is – als het plan doorgaat wil Duitsland volgend jaar ook zelf de benodigde wiet gaan kweken – komen de kilo’s met name uit Nederland. Inderdaad van de firma Bedrocan ja, de enige legale commerciële wietkweker in ons land.

[openingsbeeld: Aleksey Klints/Shutterstock]
(advertentie)