(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Bij de tussentijdse verkiezingen dinsdag in de Verenigde Staten konden de inwoners van twee staten ook hun mening geven over het legaliseren van recreatieve wiet. In Michigan, een dichtbevolkte staat in het Mid-Westen is dat gelukt, maar in het dunbevolkte North Dakota in het noorden niet. Daarmee komt het aantal staten waar funwiet legaal is nu op 10, terwijl mediwiet vanaf nu in 31 staten legaal is.

Michigan says YES

Eerst maar eens het goede nieuws. De kiezers in Michigan, qua oppervlakte de grootste Amerikaanse staat ten oosten van de beroemde Mississippi, kozen met een dikke meerderheid voor de legalisering van wat ze daarginds ‘adult use’ noemen, ofwel het recreatieve gebruik van cannabis. Medicinaal gebruik was er al langer toegestaan.

Dankzij het aannemen van ‘Proposal 1’ mogen alle inwoners van Michigan van 21 jaar en ouder voortaan wiet consumeren, bezitten en kopen voor recreatief gebruik. Maar misschien nog wel leuker is het feit dat ze ook 12 (!) wietplanten thuis mogen kweken voor eigen gebruik.

Het door de staat gerunde systeem geeft de licenties uit en reguleert de markt voor commerciële cannabisbedrijven, van kwekers tot winkels. Er komt 10% BTW op wiet en de winsten daarvan gaan naar edele zaken als wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en infrastructuur. De zakelijke website Marijuana Business Daily schat dat er jaarlijks voor tussen de 1,4 en 1,7 miljard dollar aan cannabisproducten verkocht gaat worden in Michigan.

North Dakota says NO

En dan het tegen de Canadese grens aangelegen North Dakota. Ook daar stond middels ‘Measure 3’ de legalisering van recreatieve wiet op het stembiljet. Maar helaas, de uitslag is hier weliswaar ook kraakhelder maar niet in ons voordeel:

Nou ja, jammer dan voor de slechts driekwart miljoen inwoners. Maar ze hoeven slechts de auto over de noordgrens te rijden en ze komen in een heel land waar wiet legaal is, dus dat komt wel goed daar voor de cannabis liefhebbers…

Medicinale cannabis

De inwoners van de staat Missouri kregen liefst 3 verschillende voorstellen gepresenteerd m.b.t. de legalisering van medicinale cannabis. Het grootste verschil was het percentage belasting dat op de mediwiet zou moeten worden geheven: 2, 4 of 15 procent. Dat eerste en laatste hebben het niet gehaald, wel ‘Amendment 2’:

En dan tot slot de staat Utah, waar een meerderheid van de mensen mormoon is en waar de Mormoonse kerk zich herhaaldelijk had uitgesproken tégen de legalisering van mediwiet.

Gelukkig hebben de kiezers zich daar niet al te veel van aangetrokken en is ‘Proposition 2’ aangenomen:

Groene Revolutie nog niet ten einde

Al met al een beetje wisselend succes dus voor cannabis tijdens de tussentijdse verkiezingen. Maar goed, sinds dinsdag kennen dus mooi wel al 31 van de 50 staten legale medicinale cannabis en 10 staten daarnaast ook nog eens legale recreatieve wiet. Ook in hoofdstad Washington D.C. – een apart staatje zogezegd dat deels onder verantwoordelijkheid van het Congres valt – is wiet volledig legaal.

En over twee jaar zijn er alweer nieuwe verkiezingen in de VS en ook dan staat de legalisering van recreatieve wiet weer op de stembiljetten in een aantal staten, waaronder naar verwachting New York en wellicht ook Florida…

[openingsfoto: Lifestyle discover/Shutterstock]
(advertenties)