(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Willie Wietman is deze week van een uiterst pijnlijke rug bekomen. Gelukkig maar want daardoor kunnen we weer meekijken in zijn CNNBS XL-kweekkast, alwaar de Mohammed toppen lekker aan het uitdijen zijn. Helaas gaat het met de stekjes wat minder goed.

Het is inmiddels week 15 van de kweekronde en het is de zesde week van de bloei van mijn Mohammeds. Twee weken verder sinds mijn laatste kweekverslag. Vorige week hebben jullie me namelijk moeten missen. Ik had een behoorlijk probleempje met mijn rug…

Auw!

Wat is er gebeurd? Nou, ik lag rustig op de bank een tukje te doen toen de wekker ging en mij erop attendeerde dat ik de dames moest gaan verzorgen. Dus ik ben met mijn slaperige hoofd de trap opgegaan. Bij het vullen van de jerrycan stond ik me nog wat uit te rekken, maar toen ging het mis. De jerrycan was vol en ik til hem uit de badkuip en loop weg. Tja, en toen schoot het vol in mijn rug. Ik kom de kamer binnen en het voelde echt niet goed.
Ik heb toen toch maar even snel voeding aangemaakt en de dames wat te drinken gegeven, zodat ik daarna  even zou kunnen liggen. Dit ging ook niet helemaal als gepland. Het opstaan ging niet meer en ik moest de stekjes ook nog doen. Gelukkig had ik de spullen al in de kamer gezet, alleen moest ik er zelf nog zien te komen. Dit is me uiteindelijk gelukt en ik heb ook de kleintjes kunnen verzorgen.

De volgende ochtend zat mijn hele rug vast en was het niet eens mogelijk om te gaan zitten. Pas de afgelopen vijf dagen lukt het weer om redelijk mobiel te zijn. Afgelopen week heb ik veel ondersteuning gehad van Mevrouw Wietman (bedankt mop).

Mohammeds topzwaar

Maar genoeg over mij. Hoe is het met de Mohammeds? Laten we eens gaan kijken. De eerste top die ik je wil laten zien, is ook in de time lapse goed te zien. Deze heeft een diameter van ongeveer 4,2 centimeter.

De tweede top lijkt erg dik te zijn maar het lukt me nog niet om erbij te komen, want deze groeit achter het armatuur. Ik had ook wat schade verwacht van zo dicht bij de lamp maar dat is niet het geval. Het is blijkbaar niet zo extreem warm daar achter de fitting.

De top die boven het armatuur uitgroeide is ook aardig aan het uitdijen. Het lijkt er ook op dat het gewicht straks dermate toeneemt, dat de tak door gaat zakken. Als dat een beetje goed uitpakt zal de gehele bloem/top weer in het licht van de 315 Watt CMH binnenzon vallen.

Maar de dikste top is op dit moment toch wel dit mooie exemplaar:

Deze staat aan de rechterkant van de CNNBS G-Kit XL. De diameter is 5,1 centimeter en ze heeft een lengte van 25 centimeter. De top hangt alleen bijna tegen de ventilator aan, dus deze zal ik van de week verder omhoog hangen.

Ik heb de dames dus één week niet kunnen dieven (snoeien aan de onderzijde) en er zijn al redelijk wat kleine bloemen in ontwikkeling. Ze zullen waarschijnlijk niet groot worden maar zitten wel op een heel goede plek om mooie foto’s van ze te maken:

Warmpjes toegedekt

De aarde is bij de Mohammeds aardig ingeklonken en de wortels zijn bloot komen te liggen. Dit is natuurlijk ook niet zo gek met zo’n lange kweekronde. In ieder geval heb ik het opgelost door op iedere pot een verse laag aarde aan te brengen. Zo zijn de worteltjes weer warmpjes toegedekt 😉

Trichomen

Inmiddels is de bloeifase ook dermate ver gevorderd, dat ik ook erg nieuwsgierig was naar de toestand van de trichomen. Ik heb daarom van een aantal toppen een suikerblad afgeknipt en even onder de microscoop gelegd. De meeste trichomen zijn inmiddels al gevuld en ook al wit aan het worden. Ik heb er zelfs één kunnen vinden die al amberkleurig wordt.

Weerbericht

Het was de afgelopen twee weken gemiddeld 26,75 graden Celsius in de CNNBS G-Kit XL. De gemiddelde luchtvochtigheid daarbij was 49,65 procent. Mooie waardes wel, al zou het wel een tikkie koeler en een tikkie droger kunnen, aangezien we nog steeds in de bloeifase zitten. Het bewateren van de dames gebeurt nog steeds dagelijks en is dan 1 liter water met voeding per plant. De voedingsconcentratie is volgens het voedingsschema zoals je dat kunt downloaden van de website van Plagron.

Stekjes

De stekjes die in de gewone CNNBS G-Kit (met verhogingsset) staan, zijn inmiddels gestopt met bloeien en weer aan het groeien. Zie zien er alleen niet zo happy uit maar dat lijkt het resultaat te zijn van hun nieuwe verlichting. Ik ben namelijk niet alleen overgegaan van 30 naar 100 Watt maar ook van een full spectrum LED naar het paarse blauwe groeispectrum van het Hans Paneel.

De stekjes hebben een gemiddelde hoogte van 12 centimeter en de binnenzon hangt op een hoogte van 21 centimeter boven de plantjes. In de loop van volgende week zullen ze wel gewend zijn aan deze verlichting en hopelijk weer groene bladeren krijgen. De bloem die er zat is er ook nog steeds, alleen zit ie verstopt onder het nieuwe blad.

(K)weekvideo

Deze week een extra lange kweek video. De toppen van de Mohammeds worden dikker en zwaarder. De stekjes krijgen sterkere verlichting en vinden het allemaal niet zo fijn. Kijk maar even mee…

Volgende week in mijn kweekavontuur, onder andere foto’s van de toppen en de afmetingen. Zijn de stekjes al gewend, of gaan ze nog verder achteruit..?

Willie Wietman

(advertenties)