(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het bloeien is al een dikke week geleden begonnen maar het strekken hebben de Mohammed wietplanten nog niet opgegeven. Om te voorkomen dat de toppen in de kweeklamp groeien, haalt Willie Wietman alle bonsai-technieken uit de kast, en een van de eerder gemaakte stekjes is met de hakken over de sloot… 

Hallo en welkom bij alweer de twaalfde kweekweek van de wietsoort Mohammed. We zitten duidelijk nog in de strekkende fase, want zo mooi en egaal als het bladerdek vorige week was, is nu niets meer van over. Of ik nu de linker- of rechterdeur van de CNNBS G-Kit XL open, er vallen aan beide kanten takken en toppen naar buiten.
Kortom: de Mohammed planten groeien rap door, de hoogte in. Dit levert natuurlijk wel een probleem op, want de G-Kit XL heeft helaas geen telescopisch dak. Hoe ik de wietplanten wel in bedwang houd ga ik je nu vertellen.

Supercroppen

Afgelopen woensdag was de dag dat de 315 Watt CMH binnenzon zijn maximale hoogte had bereikt. Zoals te zien is op de foto, is er niet veel ruimte meer over tussen de lamp en het bladerdek. De afstand tot aan de lamp was op het moment van het maken van de foto 14 centimeter. Dit is veel te weinig, en zeker omdat de planten nog niet helemaal zijn uitgestrekt.

Gelukkig waren er maar een paar bladeren aangetast door de hitte, maar ik ben wel meteen aan de slag gegaan met het weg buigen van een aantal takken.
Het buigen moet met veel aandacht en precisie gebeuren, en gaat niet altijd helemaal goed. Bij twee van de zes takken die ik boog, ging het mis. Deze zijn dubbel geknakt, maar gelukkig staat de kweekkast zo vol, dat de geknakte takken wel konden rusten op één van hun zusters en niet volledig zijn dubbelgevouwen.

Ik ben de volgende dag maar even in de kweekkast gaan kijken om de schade op te nemen. Op het eerste gezicht leek het wel mee te vallen, maar om het goed te zien moest er eerst het één en ander weggeknipt worden. Vooral ook om alles ook goed voor de camera in beeld te krijgen.
De schade viel gelukkig inderdaad mee. De stengels zijn wel geknakt maar niet gebroken. De sapstroom is ook niet volledig geblokkeerd. Nou… heb ik toch nog een beetje geluk deze kweekronde.

Wonderbaarlijke plant

Ook deze ochtend was het weer even schrikken: twee takken met topjes groeiden tegen het armatuur aan. Tevergeefs probeerde ik de takken terug te buigen maar ze kwamen steeds terug naar hun oude positie. De takken zijn ook al redelijk dik en hard aan het worden maar met een stukje binddraad en wat gewicht wil het natuurlijk ook lukken.

De tweede tak die tegen het armatuur aan zat heb ik omwikkeld met binddraad en zo er een bocht in aangebracht. Door de weerstand van het binddraad springt de tak niet terug in zijn oude positie. Tijdens het ombinden van de tak heb ik hem ook maar even naar de bloempot gevolgd. Tot mijn grote verbazing was het de middelste Mohammed. Hetzelfde kleine wietplantje dat drie weken geleden niet eens rechtop kon staan. Zo zie je maar weer wat een wonderbaarlijke plant wiet toch eigenlijk is.

Toppen zijn ook volop aanwezig in de hele kweekkast, al zijn ze nog niet zo groot. Bij één van de toppen heb ik het blad vast weggeknipt zodat de ontwikkeling goed te volgen is in mijn time lapse video’s. De topjes zijn nog niet erg groot maar dat komt nog wel de komende weken.

Klimaat en bewatering

Ook nu zal ik starten met de binnenzon. Deze hangt zogezegd op zijn maximale hoogte. Ik probeer de dames op een afstand van 20 centimeter van de lamp te houden, als het goed is lopen ze dan geen brandschade op. De gemiddelde temperatuur van deze week was 26,10 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was deze week 51,22 procent.

Net als buiten, lijkt binnen ook de herfst in aantocht te zijn. De bewatering van de vijf planten loopt nu ook bijna gelijk. Er is één afwijkende dame, en die krijgt 800 milliliter water met voeding per keer. Alle andere planten krijgen 1 liter water met voeding. Uiteraard hou ik de dosis aan die op het voedingsschema van Plagron wordt aangeraden.

Hoera, een wortel!

Herinner je de stekken nog die ik twee weken geleden in een stekbak had gezet? Net toen ik de hoop op wortels had opgegeven en de stekken uit mijn kleine kweekkast wilde opruimen, ontdekte ik het. Eén van de stekken heeft een wortel! Eén wortel welteverstaan maar ik moet toch toegeven dat ik daardoor een klein vreugdedansje heb gedaan.

Het kleine stekje heb ik voorzichtig in een kleine plantenpot geplaatst, en terug gezet onder de lamp. Dit geeft me nog een klein beetje hoop voor de andere stekjes. Die geef ik nog één week de tijd. Het plantje in de pot staat bovenop de stekbak zodat die iets meer licht krijgt dan de stekken. Toch nog succes met mijn ‘knipafval’. De gemiddelde temperatuur was hier deze week 25,08 graden Celsius en de gemiddelde luchtvochtigheid was 67,83 procent.

(K)weekvideo

Deze week groeien de Mohammeds de camera’s voorbij. Hierdoor is de ontwikkeling van de toppen deze week van héél dichtbij te bewonderen. Geniet dus van de beelden, hier komen ze:

Volgende week in mijn kweekavontuur: zijn de toppen al dikker? Gaan ze nog verder de hoogte in? En leeft het kleine Mohammedstekje nog?

Willie Wietman

(advertenties)