(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je moet er lang en hard naar zoeken, maar uiteindelijk vind je dan toch een negatief aspect aan het legaliseren van cannabis: geuroverlast. Inwoners van Carpinteria in de Amerikaanse staat Californië worden bijkans gek van de penetrante wietmeur die er met name ’s avonds en ’s nachts in hun vallei hangt…

Werkloze snuffelhonden en welriekende wietplanten

Helemaal eerlijk zijn we niet over het ‘enige nadeel’, want er was er al eerder eentje bekend. Zo schreef CNNBS begin februari 2015 – dus al ruim drie jaar geleden – over een ander kwalijk aspect van gereguleerde wiet: ‘Snuffelhonden de pineut na legalisering‘. Inderdaad, politiehonden die werkeloos worden, het is me wat.

Soit, dan kleven er nu dus 2 bekende nadelen aan het vrijgeven van de cannabismarkt, naast de talloze voordelen ervan. Die voordelen sommen we niet meer op, lees deze site maar regelmatig dan komen ze vanzelf voorbij. Maar het nadeel van de stankoverlast, daar moeten we wel even aandacht aan besteden. Watskeburt?

Nieuw favoriet gewas: cannabis

Op de land- en tuinbouwgronden rondom het stadje Carpinteria – met krap 15.000 inwoners en even ten noorden van Los Angeles – is het nieuwe favoriete gewas: cannabis. Niet heel vreemd, aangezien er al sinds 1996 een levendige medicinale wietindustrie was in Californië en sinds afgelopen Nieuwjaar ook recreatieve wiet is gelegaliseerd. Voor de farmers daar een kans om goed geld te verdienen. Dus je moet wel een volbloed neef of nicht van Gekke Henkie zijn als je nu nog steeds augurken of mandarijntjes teelt.

Nadeel van al die cannabisbedrijvigheid in en rondom Carpinteria is dat zich vooral tussen zonsondergang en zonsopgang een soort ‘wietmist’ verzamelt in de vallei, en die drijft sommige inwoners tot regelrechte wanzin. Dat verzinnen wij niet hoor, dat lezen we op de sites van gerenommeerde nieuwsmedia zoals The Independent.

Wietteelt in kassen

‘Wij willen geen wietstank’, zegt de gepensioneerde sheriff’s deputy (!) Xave Saragosa die nu knarsetandend wellicht moet wonen naast een kas waar legale wiet wordt gekweekt, ‘wij willen frisse lucht’. Volgens de voormalige wetshandhaver kan zijn vrouw er niet van slapen ’s nachts. Om de stank buiten te houden heeft het in Carpinteria geboren en getogen echtpaar zelfs kussens voor de deuren gepropt, luchtverfrissers geïnstalleerd en de ramen dichtgehouden… en dat allemaal met tegenzin want het houdt ook de frisse oceaanbries tegen.

Goed om te weten is dat er in deze regio heel veel licenties zijn voor legale wietproducenten en dan bijna uitsluitend in kassen – ofwel vergunningen voor wietteelt in ‘small “mixed-light” facilities’. Dus als er geventileerd moet worden gaan de ramen en deuren open, zo simpel is het in een kas.

Is de strijd gestreden?

Ook Toni Stuart maakt haar opwachting in de klaagzang over de legale wietbranche die Carpinteria in een wurggreep houdt. Deze 80-jarige gepensioneerde priesteres (!) zegt dat de stank tot nu toe niet nabij haar huis bij het strand is gekomen, maar ze maakt zich wel druk over de gemeenschap die verandert.

‘Ik zou het niet leuk vinden als Carpinteria de ‘cannabis hoofdstad’ van Zuid-Californië wordt. Ik vind het leuk zoals het nu is: een erg rustig en pretentieloos strandstadje’, zo weet de oud-priester van de Episcopaalse Kerk. ‘Als mensen wiet willen groeien in plaats van bloemen of avocado’s of macadamia noten – neem ik aan dat ze in hun recht staan. Maar ze moeten wel aan hun buren denken!’

Welja mensen, als de (media)discussie zich tegenwoordig op dit niveau bevindt kunnen we met een gerust hart stellen dat de wietstrijd wel zo’n beetje gestreden is 😉

[openingsbeeld: pedro alexandre teixeira/Shutterstock, foto:  Rex Wholster/Shutterstock]

 

 

 

(advertentie)